Tårta med fläderkräm, jordgubbar och rabarber

Äntligen fick jag till den perfekta tårtan, lagom till sonens 1-årsdag! Botten var perfekt och fyllningen likaså! Fläderkrämen är verkligen supergod och passar perfekt tillsammans med jordgubbar och rabarber. En prinsesstårta med lite twist liksom. Sen går inte allt som man tänkt, men mer om det i slutet på inlägget.

Du kan välja mellan att göra allt dagen innan, för den behöver stå till sig minst en dag. Eller göra botten och kräm två dagar innan och monterna allt dagen innan.

Botten
4 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
smör och ströbröd till formen

Vispa ägg och socker hårt. Det ska bli vitt och du ska nästan kunna hålla bunken upp och ned.

Vänd försiktigt ner vetemjölet.

Häll över i en smord och bröad springform och grädda i 200 grader tills den fått fin färg, vilket tar ca 15 minuter. Låt kallna, minst några timmar, för att den ska bli enklare att skära upp.

Syltlager
Här kan du välja att lägga i egen sylt eller köpa färdig. Den här gången körde jag på jordgubbs- och rabarbersylt. Sen tog jag djupfrysta jordgubbar som jag tinade och skar i bitar och fördelade.

Fläderkräm
1 dl (visp)grädde
1,5 dl flädersaft (tänk stark saft, inte helt outspädd men inte heller perfekt drickklar)
0,5 krm vaniljpulver

2 äggulor
2 msk strösocker
1,5 msk maizena
1 msk smör

Koka upp vätskan och vaniljpulvret.

Vispa ihop äggulor, socker och maizena och vispa snabbt ned det i vätskan. Vispa kraftigt tills det börjar bubbla, tag av från plattan och rör försiktigt ned smöret.
Låt kallna i kylskåp.

För att bygga ihop/montering:
botten

sylt + bär

fläderkräm

5 dl grädde
knivsudd bakpulver

300 g marsipan (de färdiga locken brukar vara på 200g vilket är i minsta laget för att både lyckas täcka tårtan samt få ett lagom tjockt lager marsipan.)
ev. marsipanrosor eller annat att dekorera med

Skär tårtbotten i tre lager.

Bred sylt på första lagret. Hacka eventuella bär och lägg på.

Lägg på nästa lager och bred fläderkrämen på det.

Lägg på nästa lager. Vispa grädden med bakpulvret. Du kan utesluta bakpulvret, men det gör att grädden stabiliserar sig lite bättre. Det ger ingen smak. Bred grädden runt kanterna och toppa med det mesta.

Kavla marsipanen, använd eventuellt florsocker för att den inte skall fastna på bordet. Lägg den lätt över tårtan och försök få det så snyggt som möjligt. Dekorera.

Det går inte alltid som man tänkt..
Jag är verkligen ingen tårtmästare och hur jag än försöker göra rätt missar jag ibland saker som alla duktiga tårtmakare redan kan. Som det här..

https://www.instagram.com/p/BsQNJhBBHJd/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Så nu behöver ni inte göra samma misstag som mig. Lägg ALDRIG plastfolie på marsipanen, speciellt inte om du har grädde undertill. Marsipanen smälter (den har stått kallt hela natten). Snacka om panik timmen innan när jag bara snabbt skulle dekorera tårtan.

Som tur är har jag nära till butiken och kastade mig i bilen och köpte ett färdigt lock den här gången. Det passade inte perfekt, men jag lyckades få ihop tårtan iaf. Och smaken, den var det verkligen inget fel på. Och nu slipper du göra samma misstag som mig!

Lämna en kommentar
Reklam: