Tacopaj

Tacopaj med tillbehör

Tacopaj är en matig och smakrik paj. Det finns ett oändligt antal varianter, men detta är min variant. Jag är inte särskilt förtjust i vare sig färska tomater eller majs så därför skippar jag detta, något som annars är vanligt förekommande i tacopajer!

Till två springformar alt. pajformar

Ingredienser:
800 gr nötfärs
2 påsar Tacokryddmix
150-200 gr riven ost
300 gr Philadelphia ost (valfri fetthalt)
2 dl Creme Fraiche (valfri fetthalt)

Pajdeg:
250 gr smör
6 dl vetemjöl
ca 2 msk vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl med smör, antingen nyper du ihop det för hand alternativt använder en matberedare. Ha i kallt vatten så att pajdegen precis går ihop. (Min matberedare är av den mindre modellen så jag halverar receptet och gör två omgångar med deg i stället).
3. Kläm ut degen i en springform (ca 24 cm i diameter) alt. en vanlig pajform.
4. Ställ formen i frysen i ca 10 min.
5. Ta formen direkt från frysen och förbaka pajskalen i 10 min i 200 grader. Höj sedan ugnstemperaturen till 225 grader när du tar ut pajskalen.
6. Bryn nötfärsen under tiden pajskalen förgräddas.
7. Ha i kryddmixen och ställ färsen åt sidan.
8. Blanda samman Philadelphia osten med creme fraichen.
9. Ha i hälften av färsen i respektive degskal.

Ogräddad tacopaj

10. Bred över ost/creme fraiche-blandningen och toppa med riven ost.

Nygräddad tacopaj

11. Baka av pajen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills osten har smält och pajerna har fått en fin färg.

12. Servera med en grönsallad, tacosås, extra creme fraiche/gräddfil och tortilla chips.

Marias kommentar: Det går som sagt var utmärkt att ha över skivade tomater, lägg i så fall på tomaterna innan ost/creme fraiche-röran! Den som gillar majs blandar i lite majs i färsen. Rå/stekt lök fungerar också utmärkt att blanda ner i färsen.

Denna rätt behöver lättas upp tycker jag med en stor portion sallad till. Det blir annars i mastigaste laget att bara äta paj.

Kommentarer

Gunilla skrev 2009-08-21 klockan 10:05

Det här måste jag prova. Sonen/Markus är galet förtjust i taco vilket jag ikke är. Men gillar dock paj. Så detta kommer säkert bli toppen;=D! Blev även nyfiken på stuvad rödbetsblast, ÄLSKAR rödbetor! Ha en mysig helg. Kram/Gunilla

Carro skrev 2009-08-21 klockan 11:52

Tacopaj är den goaste pajen tycker jag ! Fast jag vill nog gärna ha tomater i också ! Ha en härlig helg

bakmammorna skrev 2009-08-23 klockan 08:17

jag älskar tacopaj- hela familjen gillar det faktiskt. perfekt recept för helgmys!

Elin skrev 2009-09-09 klockan 11:57

jag brukar göra en tacopaj som liknar den här! men istället för philadefiaost brukar jag ha majonäs och grovt hackad lök blandat med vanlig riven ost och creme fraiche, det brukar bli underbart gott så nu ska jag prova att göra din variant! :)

Lämna en kommentar




*