Syrlig tomatsill

Förra julen blev mest kaos och alla recept och saker vi testade blev liggande. Den här tomatsillen vi hittade recept på från tidningen allt om mat julspecial – nr 17 – 2017, var dock en höjdare vi inte vill hålla undan från er. Glöm allt vad tomatsill i de vanliga köpeburkarna brukar smaka, den här är något helt annat med sin syrliga smak.

Syrlig tomatsill

Syrlig tomatsill

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g, 210 g avrunnen vikt, ca 3 sillfiléer

Tomatsås:
1 burk finkrossade tomater 400 g
2 dl vit balsamvinäger (det låter enormt mycket, jag vet, men det stämmer med 2 dl)
0,5 dl strösocker
0,5 tsk krossade svartpepparkorn
4 lagerblad
0,5 citron, rivet skal
2 schalottenlökar
0,5 kruka basilika

Blanda krossade tomater med vinäger, socker, krossade pepparkorn, lagerblad och citronskal i en vid kastrull. Låt sjuda utan lock till ca 4 dl återstår. Rör om då och då under tiden så att det inte fastnar i botten av kastrullen.

Skala och finstrimla löken och blanda ner den i den färdigkokta såsen. Låt kallna.

Häll av sillen i ett durkslag och låt den rinna av. Skär sillfiléerna i bitar.

Blanda ner sillbitar samt grovhackad basilika i den kalla såsen och låt den stå i kylen fram till servering.

Lämna en kommentar




*