Surdegsbagels
Det här med surdegsbakande blev verkligen mitt andningshål i våras. Allt ställdes in, vanliga livet sattes på paus och det var allmänt kaos med alla sjukdomar och förskolan. Men var det något jag lärde mig så var det att baka med surdeg! De här surdegsbagelsen är verkligen perfekta i smaken och konsistensen. Däremot kan jag behöva öva på att forma dem, men det är väl lite charmen med hemmagjort ;)
Surdegsbagels
till 10-12 st
0,5 l vatten
100 g bubblig surdeg
10 g salt
500 g vetemjöl special
150 g durumvetemjöl
pensling:
1 ägg
sesamfrön
flingsalt
Blanda alla ingredienserna.
Låt degen vila i ca 3 timmar i rumstemperatur och gör 4 vikningar undertiden. Låt sedan vila kallt ca 12 timmar, under natten.
Forma små bullar och se till att de har ytspänning, genom att vika in kanterna tills bullen blir rund.
Låt bullarna vila i rumstemperatur ca 1-3 timmar. Gör hål i mitten på bullen och sträck ut hålet så att diametern blir typ 1-2 cm.
Sätt igång ugnen på 250 grader.
Koka upp vatten och lägg i bagelsen. De ska flyta, annars är det något som blivit fel. Koka dem 1 minut per sida.
Pensla med uppvispat ägg och lägg på sesamfrön.
Grädda 250 grader ca 20 min.
Sen är det bara att fylla med dina favoriter. Creme cheese, avokado och sallad ser ni här ovanför.
Jästider, problem och surdegsprat
Surdegar är en hel vetenskap. Är din surdeg tillräckligt pigg? Kan du baka på den ändå? Hur länge ska det egentligen jäsa? Det finns inget rakt svar på det, utan det beror helt på. På sommaren jäser det snabbare än på vintern. Det kan skilja flera timmar i jästid på exakt samma recept. Men läs gärna det här inlägget för mer information:
>> Surdegsbakande och isolering
Kommentarer
Agneta skrev 2020-09-08 klockan 21:39
Kan jag byta ut durummjöl mot siktat dinkelmjöl?
Millan skrev 2020-09-09 klockan 08:20
Agneta, jag vet faktiskt inte. Det borde ju gå, men resultatet blir inte detsamma.
Durumvetet är ganska starkt protein som gör det "segare".
Agneta skrev 2021-01-12 klockan 10:41
Har du inget bikarbonat i kokvattnet?
Millan skrev 2021-01-12 klockan 11:05
Agneta: Jag har testat både med och utan, men märker i ärlighetens namn ingen skillnad. Jag har läst att bikarbonaten ska göra dem segare, men kan inte märka det. Har du testat? Märker du någon skillnad?
Reklam:
Lämna en kommentar