Surdegsbagels

Det här med surdegsbakande blev verkligen mitt andningshål i våras. Allt ställdes in, vanliga livet sattes på paus och det var allmänt kaos med alla sjukdomar och förskolan. Men var det något jag lärde mig så var det att baka med surdeg! De här surdegsbagelsen är verkligen perfekta i smaken och konsistensen. Däremot kan jag behöva öva på att forma dem, men det är väl lite charmen med hemmagjort ;)

Surdegsbagels
till 10-12 st

0,5 l vatten
100 g bubblig surdeg
10 g salt
500 g vetemjöl special
150 g durumvetemjöl

pensling:
1 ägg
sesamfrön
flingsalt

Blanda alla ingredienserna.

Låt degen vila i ca 3 timmar i rumstemperatur och gör 4 vikningar undertiden. Låt sedan vila kallt ca 12 timmar, under natten.

Forma små bullar och se till att de har ytspänning, genom att vika in kanterna tills bullen blir rund.

Låt bullarna vila i rumstemperatur ca 1 tim. Gör håll i mitten på bullen och sträck ut hålet så att diametern blir typ 1-2 cm.

Sätt igång ugnen på 250 grader.

Koka upp vatten och lägg i bagelsen. De ska flyta, annars är det något som blivit fel. Koka dem 1 minut per sida.

Pensla med uppvispat ägg och lägg på sesamfrön.

Grädda 250 grader ca 20 min.

Sen är det bara att fylla med dina favoriter. Creme cheese, avokado och sallad ser ni här ovanför.

Kommentarer

Agneta skrev 2020-09-08 klockan 21:39

Kan jag byta ut durummjöl mot siktat dinkelmjöl?

Millan skrev 2020-09-09 klockan 08:20

Agneta, jag vet faktiskt inte. Det borde ju gå, men resultatet blir inte detsamma. Durumvetet är ganska starkt protein som gör det "segare".

Lämna en kommentar




*