Stora julknäcketestet

Imorgon är det julafton och vi har fullt upp med att få färdigt årets omgång med sillar. Jag har redan provsmakat några och det verkar lovande! Men först skulle det bli frukost så vi passade på att köra stora julknäcke-testet :)

julknäcke

Dagens tävlande är:

Julknäcke från Leksands

Enligt gammal folktro är julens mat helig, främst julbrödet. Man ordnade förr med stora bak till julen, för brödet skulle räcka till både gårdens folk och byns fattiga. Råvarorna till bröd kom från olika sädesslag beroende på det lokala klimatet i olika delar av Sverige. Vete odlades med fördel i södra Sverige och i Dalarna var korn och havre samt råg i den södra delen de vanligaste sädesslagen. Därför var vetemjöl en ingrediens som bara användes till högtidliga tillfällen i Dalarna.

Precis som förr bakar vi vårt julknäcke enbart till jul. Det är bakat på vetemjöl, fullkornsråg samt julkryddorna anis, fänkål och koriander. Prova en knäckebit med lite julskinka och senap. Kan det smaka mera jul?
Källa: www.leksands.se

Julknäcke Kryddpeppar och nejlika

Knäckebrödet med julstämning i receptet
Vad vore julen utan doften av nejlika och kryddpeppar? Vad vore ett julbord utan knäckebröd? Vi bagare på Leksands knäckebröd har kombinerat dessa oumbärliga inslag och bakat knäckebröd med julens viktigaste kryddor. Med en skiva skinka och lite senap blir smakupplevelsen fulländad.
Källa: www.leksands.se

Julknäcke från Vasa
Julkryddat veteknäcke bakat enligt Wasas traditionella julrecept. Det bakas enligt traditionellt recept och kryddas liksom traditionen bjuder med fänkål, anis och koriander.

Millan och Chrisse tycker till: Överlag har de snålat med kryddorna. Är det nu ett julknäcke skulle vi vilja ha lite mer smak, men det är klent i alla sorterna. Knäcket med bäst konsistens är Leksands julknäcke (det runda). Precis lagom krispigt och kommer att fungera lika bra på julbordet som dagen efter. Vinnaren i smakklassen blir dock Julknäcket med kryddpeppar och nejlika som har en betydligt bättre julsmak. Vasa kommer tyvärr inte långt med sitt ljusa smaklösa knäcke. Så grattis till Leksands knäcke säger vi!

Med detta inlägg vill vi även passa på att tacka alla våra besökare för året som gått! Tack för att ni återkommer, tack för att ni kommenterar och tack för alla svar när vi frågar om saker!

Lämna en kommentar
Reklam: