Squashpaj med parmesan

När jag sitter och tittar igenom sommarens foton hittar jag saker jag helt glömt att blogga om. Denna squashpaj gjordes av sommarens första egna squash. Sen satt vi ute och åt och njöt av solens härliga strålar.

Pajen går utmärkt att göra dagen innan och sen bara värma lätt dagen efter.

Squashpaj med parmesan

Pajskal:
125 g smör
3 dl fullkornsvetemjöl (180 g)
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
500-600 g squash
olivolja
salt & peppar
3 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor

4 ägg
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl riven parmesan
1 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik ost)

till servering:
sallad
bönsallad (recept här!)

Pajskal: Skär smöret i kuber. Blanda snabbt samman smör, vetemjöl och vatten till en deg, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten 24 cm i diameter. Ställ kallt i minst en timme.

Fyllningen: Sätt ugnen på 200 grader. Skär squashen på längden med en osthyvel. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek squashen i omgångar. Den ska bara bli lite mjuk. Salta och peppra.

Skala och skiva scharlottenlök och vitlök. Fräs i olja så att det blir mjuk och blanda med squashen.

Förgrädda pajskalet ca 12 minuter. Vispa samma ägg och grädde.

Varva zucchini, lök och ost i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt stå minst 10 minuter så att den sätter sig innan du försöker skära upp den.

Källa: Originaltitel, Zucchinipaj från Sommarfester ur allt om mat, Nordsteds förlag. Receptet är dock något ändrat.

Kommentarer

Bitte Isacsson skrev 2018-09-06 klockan 12:03

Hej Håller just på att göra pajen men så er jag svarta prickar i pajen på bilden och undrar om ni glömt någon ingrediens? Bitte

Millan skrev 2018-09-10 klockan 18:30

Hej Bitte! De mörka prickarna är skalet på squashen som syns. Hoppas du gillar pajen!

Bitte Isacsson skrev 2018-10-14 klockan 08:29

Aha Vackert :) Den blev supergod. Är nu inne på andra pajen (faast jag gör två) och nu drygar jag ut med lite Skrädmjöl, plus lite rödlök och soltorkade tomater Tack

Millan skrev 2018-10-15 klockan 18:02

Bitte: Det låter ju jättegott med de soltorkade tomaterna. Tack för tipset!

Lämna en kommentar




*