Squashkaka med choklad och apelsinglasyr

Squashen växer som ogräs och jag försöker verkligen att använda squash till allt. Kaka har jag gjort tidigare, men den här varianten från Allt om mat med choklad lockade mig. Det visade sig bli en riktigt saftig kaka som klarar flera dagar i kylen utan problem. Dock är den väldigt kompakt. Lite väl kompakt för mig, men flera av mina jobbarkompisar tyckte att den var toppen. Smaken var det definivit inget fel på kunde vi enas om.

squashkaka med choklad

Squashkaka med choklad och apelsinglasyr

3 ägg
4 dl råsocker

5 dl squash, grovriven
1,5 dl solrosolja
1 apelsin (rivet skal)

3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk grovmalen kardemumma

100 g mörk choklad, hackad

till formen:
smör
ströbröd

apelsinglasyr:
100 g rumsvarm philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2,5 dl siktat florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin (enbart rivet skal)

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner squash, olja och apelsinskal.

Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Vänd ner den hackade chokladen.

Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 1 1/4 timme. Känn med en provsticka att kakan är färdiggräddad. Låt kakan kallna.

Rör samman ingredienserna till apelsinglasyren och bred över kakan.

Källa: Några ändringar är gjorda men receptet kommer ursprungligen från:
http://www.alltommat.se/recept/Squashkaka-med-apelsinglasyr-8796

Lämna en kommentar




*