Spaghettipumpa med ostsås

Äntligen höst och vi fick tag i spaghettipumpa! Att det ska vara så svårt? Hur som helst, här är vårt favoritrecept med just spaghettipumpa. Tänk på att det som smakar mest är osten, så välj någon riktigt god sort här. Jag gillar att toppa med lite mögelost också, fast det vill inte resten av familjen ha.

Spaghettipumpa med Ostsås
till 2-3 portioner

1 spaghettipumpa
3 dl riven ost (detta är det som ger mest smak, så välj någon riktigt god ost och skippa alla smaklösa varianter av gratängost och liknande)
6 dl mjölk
200 g tärnade skinkbitar
3 msk vetemjöl
3 dl frysta ärter
salt & peppar
chilipulver / chiliflakes

Halvera spaghettipumpan på längden. Ta bort kärnorna. Lägg pumpan med snittytan neråt i en ugnsäker form och fyll på ca 3 cm vatten. Tillaga ca 30 minuter i ugnen 175 grader.

Under tiden som spaghettipumpan tillagas, koka upp mjölk, vetemjöl och lite salt till en sås. Blanda ner skinka, ost och ärter. Rör tills osten smält. Smaka av med salt, peppar och chilipulver.

När pumpan är klar i ugnen, vänd den uppåt och dra en gaffel genom pumpan för att lossgöra spaghettisträngar. Blanda såsen med spaghetti­strängarna och servera rätten med pumpaskalet som en skål.

Lämna en kommentar