Sous videad kycklingfilé och potatismos i Thermomixen

Reklam för Thermomix Sweden – sweden.thermomix.com

Så var det dags att testa ytterligare funktioner i Thermomixen. Vi gav oss på sous viden.

Sous videad kycklingfilé och potatismos i Thermomixen

till servering:
ärtor och broccoli på fotot

Sous vide i Thermomix

2 stora eller 3 små djupfrysta kycklingfiléer vakuumförpackade

Sous vide, med blade cover/knivskyddet på,
65 grader
2,5 timme

Att tänka på: Då behållaren inte är rostfri bör man hälla citronsaft i vattnet för att hindra den från att börja rosta. ca 1 msk behövs.

När tiden är slut, plocka upp kycklingen filén. (Gör potatismoset.) Hetta upp en panna med smör och ge filen en snygg yta innan du skär upp den.

Resultatet: Kycklingen blev precis lika bra som sous videad kyckling brukar bli. Dock är skålen i minsta laget för oss. Tryckte ner tre kycklingfiléer och det var i tajtaste laget för att vattnet skulle kunna cirkulera ordentligt. Men två filéer klarar den utan problem. Nu är vi bortskämda med att i vanliga fall ha en ganska tyst sous vide-stav, så litet minus för att den låter en hel del, så det fungerar inte att sitta i köket och jobba hemifrån samtidigt.

Potatismos

1000 g potatis, av mjölig sort, skalad i bitar.
1 tsk salt
350 g mjölk
30 g smör, i bitar
salt & peppar

Montera vispen. Lägg potatis, salt och mjölk i mixerskålen och sjud utan mätkopp i 30-35 min/95°C/hastighet 1.

Tillsätt smör och kryddor i mixerskålen, sätt i mätkoppen och mosa i 30 sek/hastighet 3. Ta bort vispen och servera moset varmt.

Källa: https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r619168

Millans kommentar: Som jag nämnde är skålen i minsta laget för oss gällande sous vide. Men för det mindre hushållet borde det inte vara några problem. Potatismoset blev fantastiskt fluffigt och gott.

Läs mer om Thermomix här:
https://sweden.thermomix.com/


Lämna en kommentar