Sötsur gryta

Sötsur gryta

4 portioner

Ingredienser:
1-2 gula lökar
500-600 gr fläskfilé eller kycklingfilé
2 morötter
6-10 champinjoner i kvartar
4,5 dl kycklingbuljong (vatten + fond eller tärning)
1 msk chilisås
1 msk vinäger
3 msk socker
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 msk potatismjöl + 0,5 dl kallt vatten
1 liten burk skivad ananas

Gör så här:
1. Klyfta löken, strimla köttet/kycklingen i cm stora strimlor, skär morötterna i grova skivor och dela champinjonerna i kvartar. Lägg alltsammans åt sidan.
2. I en kastrull blandar du kycklingbuljong, chilisås, vinäger, socker, salt och en pressad vitlöksklyfta. Låt allting koka upp.
3. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten, häll i detta i den kokande vätskan i en tunn stråle. Låt det precis koka upp så att såsen tjocknar. Dra av kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
4. Stek köttet/kycklingen tillsammans med lite smör tills det är nästan genomstekt. Krydda med salt och peppar.
4. Vänd ner löken och champinjonerna och låt dem steka med på slutet.
5. Ha i den sötsura såsen tillsammans med morötterna och ananasen som du delat i mindre bitar. Smaka eventuellt av med lite ananasjuice om du tycker såsen är för tjock.
6. Låt gryta koka samman tills morötterna är nästan mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd och köttet/kycklingen är genomstekt.
7. Servera med kokt ris och en grönsallad.

Smaklig måltid!

Marias kommentar: Receptet på den sötsura såsen tror jag ursprungligen är ett gammalt recept från Allt om Mat, men jag ska inte svära på att det är så.

Denna gryta påminner mycket om den varianten som serveras på vårt lokala thaiställe som är av typen lucka-i-vägen. Du kan givetvis ha i majs/mini majs, vattenkastanjer, tomater eller någon annan grönsak om så önskar.

Vill du dryga ut rätten så att den ska räcka till fler portioner så gör du bara mera sås och fyller på med mera grönsaker.

Det fungerar alldeles utmärkt att frysa gryta och sen värma den i micron.

Lämna en kommentar
Reklam: