Sommarsylt 2011 – aka blandsylt

Ingredienser:

250 gr jordgubbar
350 gr taybär
150 gr färsk rabarber
150 gr frysta blåbär
100 gr färska röda vinbär
1 paket 1+3 syltsocker

Gör så här:
1. Blanda alla bären i en gryta. Skiva rabarbern tunt och även jordgubbarna. Låt allting koka sönder, se till att du rör då och då satt det inte bränns. Om du vill ha riktigt mosade bär så pressa lite med en träslev mot grytans kanter under tiden bärmassan kokar sönder.

2. Ha i sockerpaketet och låt koka 5-10 minuter.
3. Häll upp sylten på en varm och väl rengjord burk. Häll så fullt du bara kan, skruva på locket och vänd burken upp och ned. Vänd burken efter 5 minuter. Nu har du fått ett vaccum i burken som gör att sylten håller sig väldigt väl.
4. Förvara sylten mörkt, öppnad burk förvaras i kylskåpet.

Marias kommentar: En himla god sylt där jag tog lite vad som råkade finnas hemma. Kan säga att blåbären tog över hand och det behövs verkligen ingen stor mängd blåbär för att få fram just den smaken. Är du inte ute efter blåbärssmak så skippa blåbären helt och hållet är mitt råd och fyll på med röda vinbär eller mera jordgubbar eller vad du nu känner för.

Det går givetvis bra att använda vanligt syltsocker. Jag föredrar 1 + 3 varianten då jag inte vill ha så där himla söt sylt.

Lämna en kommentar




*