Soltorkade tomater i olja

Detta är nog det bästa jag gjort på länge och ändå är det varken avancerat eller svårt. Att kalla dem för soltorkade tomater är dessutom inte riktigt sant, för med en sån här sommar så skulle det vara omöjligt att göra det. Men som jag sa, detta är nog det bästa jag gjort på länge. För till vintern kommer jag att njuta av Italiensk kycklingsoppa toppad med egna tomater, Italiensk köttfärslimpa, Fläskfilé toppad med mozarella och hackade små tomater och Pastasåser. Bara tanken på att det är mina egna tomater som är i gör mig lycklig :)

Tomatplantorna här hemma har gett en riklig skörd men det hela började gå mot sitt slut. Så jag plockade rent plantorna, även lite övermogna tomater fick följa med.

Dela tomaterna på mitten och ta bort stjälkfästet på de stora tomaterna.

Sprid sen ut tomaterna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i varmluftsugn 90 grader, 3-4 timmar. Öppna luckan en gång i timmen och släpp ut all eventuell fukt. Tomaterna ska skrumpna ihop men absolut inte brännas på varken ovansida eller undersida.

Låt tomterna torka på eftervärme och lämna kvar dem på plåten i rumstemperatur ca 1 dygn.

Lägg dem i en väl rengjord burk och slå över olja. Förvaras svalt.

Tips 1: Det går givetvis utmärkt att smaksätta oljan. Exempelvis en näve basilikablad som hackas eller vitlök riktigt tunt skivad. Bara till att välja dina favoritkryddor.

Tips 2: Olivolja blir som bekant inte så vacker när man ställer den i kylen, så satsa på rapsolja istället om du vill ha en snygg burk.

Kommentarer

Chrisse skrev 2011-09-19 klockan 22:27

Mums med fina tomater!

Fröken Dill skrev 2011-09-20 klockan 14:48

Smart! Detta ska jag testa innan mina tomatplantor ger upp för säsongen. Hälsningar från fröken Dill

KarinW skrev 2011-09-23 klockan 22:51

Fiffigt det där, mina tomater kom igång så sent och nu måste dom bäddas in för frosten. Blir det några över ska jagtesta att torka dom!Vad spännande att sitta i juryn och smaka alla rullar. Ha en trevlig helg!

Lämna en kommentar
Reklam: