Solrosbröd

Julafton är över och vi äter mest rester om dagarna nu. Jag kommer att återkomma med lite nya favoriter från vårt julbord. Men först kände vi att vi var tvugna att ha något annat än julmat.

Från boken Soppor, Bröd & Röror av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman (ja, precis de två som gjort systrars söta-böckerna), har jag hittat det här receptet på solrosbröd. Jag har haft boken i min ägo något år nu, men ännu inte testat en enda av sopporna. Däremot så är det flera av bröden som lockat mig. Solrösbrödet här nedan är ett matigt bröd som är enkelt att göra.

2 limpor

2 + 1 dl solroskärnor
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olja
3 dl grahamnsmjöl
2 dl vetekli
9 dl vetemjöl special

Rosta 2 dl solroskärnor i en torr stekpanna (eller i ugnen).

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.

Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, olja, grahamsmjöl, vetekli och de rostade solroskärnorna. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidigt i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbord och knåda den smidigt i några minuter. Skär degen antingen 2 delar och forma till limpor eller 10 delar och forma till bullar. Lägg bröden i en form eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bröden med ljummet vatten och strö över de orostade solroskärnorna (tryck gärna till dem lite försiktigt så att de fastnar i brödet).

Grädda limporna på nedersta falsen i ugnen i ca 30 minuter. Bullar ska gräddas i ca 15 minuter.

Låt svalna på ett galler.

Om du inte ska äta allt samma dag eller dagen efter, skiva och frys in direkt.

Kommentarer

Erika skrev 2008-12-30 klockan 09:33

Hej! Vilken vacker skål ni serverade ris a la malta i!!! Vem har gjort den och var har du köpt den? Gott Nytt År! Erika

Millan skrev 2008-12-30 klockan 11:16

Erika: Jag har tyvärr ingen aning om var de har köpt skålen. Men jag vet att den har hängt med i minst 10 år iaf.

Erika skrev 2008-12-30 klockan 15:18

Tack! Det var dessutom gott;) Erika PS Håller som bäst på och fixar en god kyckling och bloggar samtidigt... ja, det funkar!=D

Lämna en kommentar
Reklam: