Sockerkaka med stevia

Stevia, denna älskade eller hatade växt. Jag tänker inte lägga mig i om den är vettig eller inte, jag vill bara smaka och se om det är gott. Och bästa testet när det gäller socker är en helt vanlig sockerkaka tycker jag.

Sockerkaka med stevia

4 stora ägg
2 dl Dansukker SteviaSocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade

smör eller margarin till formen
ströbröd, mannagryn eller socker till formen

Vispa äggvitorna till fast skum.

Häll i övriga ingredienser och vänd ner i äggvitesmeten. Häll upp smeten i smord och bröad form.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter i 175 °C.

Låt kakan vara kvar i formen i 5 minuter innan den stjälps upp på galler.

Receptet kommer från DanSukkers hemsida:
http://www.dansukker.se/se/recept/sockerkaka-steviasocker.aspx

Dansukkers SteviaSocker är utvunnet från steviaväxten, som härstammar från Sydamerika, och vår svenska sockerbeta. Kombinationen ger dig stevians kalorifria sötma samtidigt som du får sockrets fylliga smak, pigga jäsning och fina färg. En sked SteviaSocker motsvarar en sked vanligt socker, men innehåller endast hälften av kalorierna.*

* 1 dl SteviaSocker sötar lika mycket som 1 dl vanligt socker men väger bara hälften så mycket och innehåller 50% färre kalorier.

Källa: http://www.dansukker.se/

Millans kommentar: Jaha.. jag trodde helt ärligt inte att jag skulle märka någon skillnad. Socker som socker. Jag hade fel. För det första blev det den plattaste sockerkaka jag någonsin gjort när jag följde deras recept. Konsistensen blev dessutom nästan svampig. Inte döbakad men den är liksom inte så som jag vill ha den. Nä, jag är ledsen, ska det bli sockerkaka så fortsätter jag att följa mitt favoritrecept på Traditionell sockerkaka med rörsocker.

Kommentarer

Ellinor skrev 2012-11-19 klockan 18:16

Ja, bakåtsträvande som jag är tror jag fortfarande på "mindre portioner" snarare än alternativa produkter. Även om jag iofs tror (hoppas) att Stevia är bättre än artificella sötningsmedel.

Lämna en kommentar
Reklam: