Snickerscookies

Detta är ursprungligen ett amerikanskt recept, men jag har gjort om det i flera omgångar, för att få det som jag vill.

Färdiggräddade snickerscookies

Snickerscookies
ca 50 st

225 g smör, rumstempererat
200 g socker
220 g farinsocker
2 ägg
1 äggula
2 tsk vaniljextrakt, (amerikanarna kör med flytande vaniljextrakt, men det fungerar okej med vårt vanliga vaniljsocker också)
510 g jordnötssmör
275 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2,5 dl hackade jordnötter
ca 50 st minisnickers (finns bland lösviktsgodiset)

Minisnickers

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa rumsvarmt smör tillsammans med båda sockersorterna tills det är krämigt.

3. Tillsätt äggen, äggulan och vaniljextraktet och blanda tills allting blir fluffigt.

Vaniljextrakt

4. Vänt ner jordnötssmöret.

Jordnötssmör

5. Blanda mjölet med bikarbonat och salt och vänd ner det med övriga ingredienser.

Jordnötter

6. Sist har du i de hackade jordnötterna (jag var lat och hackade inte mina, det visade sig inte vara det smartaste draget. Den lilla tid du sparar på att inte hacka dem är inte värt det i sammanhanget!)

7. Kyl degen övertäck i minst 2 timmar.

Snickersgodis

8. Forma degen till bollar som är ca 3,5-4 cm i diameter. Platta till bollen och vira in en snickersgodis. Rulla till en bol igen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Cookies i väntan på gräddning

9. Grädda i 12-15 minuter eller tills de är ljusbruna i kanterna.

10. Låt kakorna vila någon minut på plåten innan du flyttar över dem till ett galler för att svalna helt och hållet.

Marias kommentar:
Det är ett amerikanskt recept så dels blir det ofantligt många kakor, sen är de relativt söta. Men jag gillar kombinationen av snickersgodisen i mitten och jordnötsbitarna i själva kakorna. Det är dock inga kakor som du tar flera av. Dels är de stora då vi pratar cookies, men de är så pass söta att inte jag i alla fall klarar av att äta mer än en kaka åt gången.

Kommentarer

Trollmamma skrev 2013-06-27 klockan 12:37

Tror du man kan göra dem utan minisnickersen i mitten, alltså bara själva cookie-degen? Jag tål inte choklad (kakao) med det låter som en riktigt smarrig kaka ändå. Kanske funkar med nån variant av kola istf snickersen?

Maria skrev 2013-06-27 klockan 13:41

Trollmamma: Skippa Snickersgodisarna. Det lär bli gott ändå. Hacka jordnötterna lite grovt bara är mitt tips. Lycka till!

Erica skrev 2013-06-27 klockan 18:18

Det låter som en riktig godiskaka, dvs. någonting för mig. ;-) Men vad menar du exakt med att det var en dålig idé att inte hacka jordnötterna? Jag brukar föredra hela nötter i kakor. Jag gillar krispet det ger. :-)

Maria skrev 2013-06-28 klockan 02:58

Erica: Allt blev väldigt ihop klumpat, d.v.s det var svårt att få nötterna jämt fördelade i hela degen. Prova du med hela nötter och blanda lite mera sen för hand.

Maja skrev 2013-06-28 klockan 21:23

Dessa måste jag testa! Låter verkligen jättegoda!

Erica skrev 2013-06-29 klockan 15:31

Okej, då förstår jag. Tack för svaret! :-)

Sebastian skrev 2013-06-29 klockan 19:54

De här måste man ju bara testa, låter riktigt gott!

Lämna en kommentar