Smulpaj med brynt smör, rabarber och hallon

Det var i början på maj och vårvindarna stormade ovanligt mycket. De första späda rabarberstjälkarna hade vågat sig upp och klarade inte att stå emot vindarna. Så stackars jag fick ju, lite i panik, snabbt fixa en dessert med dem. Det blev en smulpaj med brynt smör, rabarber och hallon från frysen. Men pajen går utmärkt att göra enbart med rabarber också.

Resultatet blev så bra att jag tänker göra detsamma med höstens frukter :)

Smulpaj med brynt smör, rabarber och hallon

Smulpaj med brynt smör, rabarber och hallon

till en liten form ca 20 cm i diameter

400 g rabarber och hallon

100 g smör

1 dl havregryn
1 dl socker av något slag ex. muskovado
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3 msk sirap
salt

till servering:
vaniljglass
vaniljsås

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg skivad rabarber och hallon en ugnssäker form. .

Smält smöret i en kastrull. Låt puttra på svag värme tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta kola-aktigt. Ta från värmen.

Rör ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap och salt i det brynta smöret. Klicka smeten över rabarbern och hallonen.

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40 minuter.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

rabarberpaj

Du kan göra den här pajen enbart med rabarber också. Ljuvligt gott vilket som!

Lämna en kommentar




Reklam: