Smulpaj med brynt smör, rabarber och hallon
Det var i början på maj och vårvindarna stormade ovanligt mycket. De första späda rabarberstjälkarna hade vågat sig upp och klarade inte att stå emot vindarna. Så stackars jag fick ju, lite i panik, snabbt fixa en dessert med dem.
Resultatet blev så bra att jag tänker göra detsamma med höstens frukter :)
Smulpaj med brynt smör, rabarber och hallon
till en liten form ca 20 cm i diameter
400 g rabarber och hallon
100 g smör
1 dl havregryn
1 dl socker av något slag ex. muskovado
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3 msk sirap
salt
till servering:
vaniljglass
vaniljsås
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg skivad rabarber och hallon en ugnssäker form. .
Smält smöret i en kastrull. Låt puttra på svag värme tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta kola-aktigt. Ta från värmen.
Rör ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap och salt i det brynta smöret. Klicka smeten över rabarbern och hallonen.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Reklam:
Lämna en kommentar