Smörstekt torsk i frisk tomatsås med vin och basilika

I höstas så hade vi ett överflöd av riktigt fina tomater. Jag tror jag åt upp de flesta naturella eller i en tomatsallad. Men några användes till den här lyckade tomatsåsen. Tanken var aldrig att det skulle bli ett riktigt recept av det, för jag trodde helt ärligt inte att det skulle bli såhär gott. Så jag har inga exakta mått, men jag tror att ni förstår iaf :)

ingredienser
Smörstekt torsk i frisk tomatsås med vin och basilika
till 4 portioner

tomatsås:
ca 1/2 kg blandade tomater
3 vitlöksklyftor
olivolja
chiliflakes
några dl vitt vin
basilika
1 citron
salt & peppar

fisken:
färsk torsk
smör
salt & peppar

till servering:
grönsaker (på fotot bondbönor och ärtor)
korn/bulgur/ris

tomater

Skär tomaterna i bitar. Värm upp olja i en stekpanna med höga kanter. Skala och skär vitlöken i tunna skivor och lägg ner i oljan så att de blir lite “friterade”. Lägg ner tomaterna och krydda med lite chiliflakes. Låt fräsa några minuter och tillsätt sedan vin, hackad basilika, saften från 1/2 citron, zesten från hela citronen samt salt & peppar. Låt koka upp och dra åt sidan.

tomatsås med vin och basilika

stekt torsk

Skär torsken i bitar och stek i rikligt med smör. När torsken är färdig, lägg över den i stekpannan med tomatsåsen.

torsk i tomatsås

Servera med korn/gryn av något slag och grönsaker.

Lämna en kommentar




*