Smörstekt torsk i frisk tomatsås med vin och basilika
I höstas så hade vi ett överflöd av riktigt fina tomater. Jag tror jag åt upp de flesta naturella eller i en tomatsallad. Men några användes till den här lyckade tomatsåsen. Tanken var aldrig att det skulle bli ett riktigt recept av det, för jag trodde helt ärligt inte att det skulle bli såhär gott. Så jag har inga exakta mått, men jag tror att ni förstår iaf :)
Smörstekt torsk i frisk tomatsås med vin och basilika
till 4 portioner
tomatsås:
ca 1/2 kg blandade tomater
3 vitlöksklyftor
olivolja
chiliflakes
några dl vitt vin
basilika
1 citron
salt & peppar
fisken:
färsk torsk
smör
salt & peppar
till servering:
grönsaker (på fotot bondbönor och ärtor)
korn/bulgur/ris
Skär tomaterna i bitar. Värm upp olja i en stekpanna med höga kanter. Skala och skär vitlöken i tunna skivor och lägg ner i oljan så att de blir lite “friterade”. Lägg ner tomaterna och krydda med lite chiliflakes. Låt fräsa några minuter och tillsätt sedan vin, hackad basilika, saften från 1/2 citron, zesten från hela citronen samt salt & peppar. Låt koka upp och dra åt sidan.
Skär torsken i bitar och stek i rikligt med smör. När torsken är färdig, lägg över den i stekpannan med tomatsåsen.
Servera med korn/gryn av något slag och grönsaker.
Reklam:
Lämna en kommentar