Slökokt Sjömansbiff

Sjömansbiff gjord med köttfärs har vi bloggat om för flera år sedan. Nu var det dags att göra en Slow cooker-variant på det hela.

sjömansgryta

Slökokt Sjömansbiff
till 4 portioner

600 g innanlår eller ytterlår
smör

800 g potatis
2 morötter
3 gula lökar

1-2 tsk torkad timjan
4 lagerblad
2 msk tomatpuré

1 flaska porter (öl)
4 dl kraftig mörk köttbuljong (2 tärningar eller kapslar plus vatten)

till servering:
grönsaker

 

Skiva köttet i ca 0,5 cm tjocka skivor och bryn köttet i ett stekjärn i smör så att det får fin färg.

Skala och skiva potatis, morot och lök.

Varva kött, lök, morötter, potatis och tomatpuré i slow cookern
eller
i en gjutjärnsgryta på spisen.

Slå över buljong, kryddor och öl. Se till att allt är täckt med vätska.

sjömansgryta

Slökokning: Sätt maskinen på låg värme och låt stå 5-6 timmar. Om du har möjlighet, rör gärna en eller två gånger i grytan undertiden.

På spisen: Gör du det det i en vanlig gryta går det betydligt snabbare. Men sätt grytan på svag värme och låt stå och puttra några timmar. När potatisen är mjuk och köttet genomkokt är det färdigt.

sjömansgryta

öl i sjömansgryta

I grytan:

Guinness Extra Stout (nr 1561)
Smak: Smakrik, rostad öl med tydlig beska, inslag av kaffe, soja, pumpernickel, charkuterier och lakrits.
Pris: 17,90 kr
Källa: systembolaget.se

I glasen:

Gambrinus (nr 11489)
Smak: Maltig smak med inslag av knäckebröd, aprikos, örter, apelsinskal och honung.
Pris:16,50 kr
Källa: systembolaget.se

Kommentarer

Mårtensson kök skrev 2014-10-12 klockan 21:22

Åh, sjömansbiff var minsann inte igår vi lagade till och njöt av. Det är verkligen sk. comfortfood för vår del, så mustigt och gott!

Millan skrev 2014-10-13 klockan 19:34

Mårtensson kök: Visst är det gott :) Tack för kommentaren!

Veronica Göransson skrev 2019-01-01 klockan 17:21

Lagade detta idag i min slowcooker... jäklar va gott det blev

Millan skrev 2019-01-04 klockan 17:50

Vad kul att höra att du gillade receptet Veronica! Tack för att du berättade :)

Lämna en kommentar




Reklam: