Skreisäsongen närmar sig..

Skrei är en sorts torsk som varje år mellan januari till april kommer till Lofoten i Norge för att leka. Den har då simmat hårt för att hinna fram och har därför ett extra fint och fast kött. Kort och gott, Skrei är torsk när det är som bäst. Och för att fira att det är skreisäsong nu igen fick jag ett mail från Norges sjömatråd med frågan om jag ville komma och provsmaka. Det tackade jag givetvis ja till och begav mig till B.A.R naturlig krog & vinbar i Malmö.

Väl där flyttades vi tillbaka till början på 1900-talet, det var iaf så det skulle kännas med enbart stearinljus på borden och inget elektriskt. Jättemysigt givetvis, men fotografen i mig fick lite problem när allt jag hade där jag satt var ett ynka ljus. Så ni får ha lite överseende med alla korniga foton idag.

Hur som helst, tillbaka till maten. Sex rätter, alla med Skrei, komponerade av kockarna på B.A.R. Alla med passande drycker utvalda av Nomas chefssommelier Pontus Elofsson.

Först fick vi lite bubbel och makrillfylld mussla när vi kom, men då hade jag inte ens hunnit att få av mig jackan och få upp kameran ;)

skreimiddag

Första rätten var:
Bitar av skin, fenor, torkat fisk och saltat kött

När jag läste menyn lät det inte sådär gott, men det var det. Både den torkade fisken och det saltade köttet var riktigt gott.

skreimiddag

Skinnet var däremot väldigt torrt och blev segt när man tuggade på det. Men det löstes lätt genom att man doppade det i en röra med fiskleverolja som bas. Jag vet, det låter inte gott, men tro mig, det var det! Definivit nya smaker för mina smaklökar!

skreimiddag

Bröd med B.A.R´s kaviar och grisfett

Middagen fortsatte med bullar som på något sätt var bakade med fisk, men det var inget som smakades. Grisfettet var fett och inget jag vill äta på bröd. Kaviaren var däremot fullständigt ljuvlig! Jag undrar om jag någonsin kommer att få smaka något sånt igen. Jag vet inte hur det var gjort och jag hade gärna stulit med mig tuberna hem.

skreimiddag

..som sagt, kaviaren var ljuvlig. Vi tömde tuberna och hade lätt kunnat äta mer av dessa.

skreimiddag

Under hela kvällen avlöste de fina dropparna varandra.

skreimiddag

Rå skrei, ramslök, torkad rom och rödbetor

Till kvällens absolut bästa rätt använde jag blixten på kameran. Rå skrei i finfina bitar blandad med vad jag gissar var dillolja(?). Det smälte på tungan och kombinationen med rödbetorna var kanon. Nu ska det experimenteras i köket här hemma :)

skreimiddag

Rökt skrei, blåmusslor, senap

Efter kvällens bästa rätt kom en av de sämsta. Rökt skrei med två smaklösa röror. Det enda som smakade något var krassen de lagt på toppen. Märklig kombination.

skreimiddag

Skreikorv och oxsvans

Korv som smakar fisk? Jodå, det gick utmärkt. Fast oxsvansen var godare.

skreimiddag

Granbakad skrei och saltbakat grönt

Här syns en polkabeta inbakad i typ trolldeg och halm. Skalet gick inte att äta, utan tanken var att man skulle gröpa ur innehållet. Mer roligt än gott, då allt var fruktansvärt salt.

skreimiddag

Fick fuska lite med blixten igen för att kunna visa hur läckert det ser ut. Inbakad lila morot. Tyvärr fortfarande mer roligt än gott. Halm hör inte hemma i maten.

skreimiddag

Den granbakade skrein var däremot gudomlig. Snacka om fisk som smälter på tungan! Såsen hade en svag touch av musslor, kanske gjord på någon form av fiskfond? Den gröna färgen kom från dill iaf. Svårt att avgöra smakerna, men jag hade god lust att slicka tallriken ren.

skreimiddag

Röd sjögräsglass med söt råg

Tyvärr så kom sedan fisk-glassen. Det smakade vatten, grädde och fiskfond som man gjort glass av. Klicken på fotot är liten, inte större än vad som ryms på en matsked. Men icke att jag kunde äta upp det. Det låter säkert kul med fiskglass, men verkligheten var inte alls kul.

Det kan verkligen inte varit lätt att komponera en 6-rätters meny innehållande endast skreirätter och resultatet blev väldigt blandat. Vissa av rätterna var fantastiskt goda och vissa vad mindre lyckade. De lyckades dock påminna oss om hur gott det är med torsk och göra oss sugna på mer!

Kommentarer

Marie skrev 2013-01-30 klockan 09:50

Vilket spännande restaurangbesök! Det måste ha varit en annorlunda upplevelse. Roligt att läsa om det.

Berith skrev 2013-01-30 klockan 16:15

Ja det måste ha varit en rolig och annorlunda kväll. Det var roligt att läsa om det.

Tant Gul skrev 2013-02-01 klockan 10:43

Spännande! Men kan man köpa färsk Skrei här i Sverige (stockholm)? Jag har nog i alla fall aldrig sett det. Skulle annars vara kul att testa.

Millan skrev 2013-02-03 klockan 10:08

Tant Gul: Jag har hittat Skrei på ICA Maxi här i Malmö. Så fråga i någon ICA-butik :)

Lämna en kommentar
Reklam: