Skördetider i trädgården

Tog en vända i trädgården häromdagen och tittade till allting. Inser att trädgården inte riktigt har fått den uppmärksamhet som den kanske skulle ha behövt för att må prima. En annan sak som verkar ha tagit hårt på i alla fall vår trädgård är vintern som var i kombination med färre bin och humlor. Det känns himla tråkigt och jag vet inte riktigt vad vi borde ha gjort annorlunda.

Rabarbersaft

Rabarbersaft har jag dock kunnat koka som vanligt. I år har jag varit lite mer förutseende och sett till att koka några liter redan nu. Om det finns mer plats i frysen innan säsongen är över så ska jag försöka frysa ner lite rabarber också.

Rabarber

Som sagt var, min rabarberplanta frodas för full. Rabarber har dock blivit väldigt späd (inte mig emot!), men jag inser att jag nog faktiskt måste vattna lite mer än vad vi har gjort då det har varit torrt länge nu. Shame on me!

Röda krusbär

Även krusbären kommer för fullt. Kokade krusbärsmarmelad med en touch av vanilj i början på sommaren som sommarpresent till personalen på dotterns förskola. Förhoppningsvis uppskattat! De fick även en flaska rabarbersaft.

Frågan är bara om jag ska plocka av några liter och frysa in eller om jag bara ska strunta i det. Marmeladen gillar jag, men i övrigt vet jag inte riktigt vad jag ska göra av mina krusbär. Är inte ett av mina favoritbär helt enkelt. Dessutom är de lite svårplockade i och med de vassa taggarna på buskarna.

Björnbärsplantan som inte vill ta sig?!?

Våra två björnbärsplantor dog för något år sedan och vi grävde upp landet där de fanns, fyllde på med ny jord etc. och köpte två nya buskar. En bjönbärsplanta som syns ovan och en åkerbärshallonplanta. Den sistnämnda verkar ha torkat ut eller något sånt?!? Vi tog upp den i våras helt enkelt då den inte verkade livskraftig alls. Björnbärsplantan skjuter i alla fall lite gröna skott, men det är också med betoning på lite. Den växer extremt dåligt skulle jag vilja säga. Frågan är om detta kommer gå eller om vi måste försöka hitta en ny plats i trädgården för den. Tips?

Taybär

Taybären har helt klart tagit stryk i år. Förra året så kunde jag plocka flera liter bär i början på juli.

Taybär på gång?

Detta är vad jag kan skryta med nu drygt tre veckor senare. Det blir inte många bär, om ens några i år. Frågan är bara vad som har hänt?

Amerikanska blåbär

Våra amerikanska blåbärsbuskar dog inte, men vissa grenar blev dock bruna så dem har vi fått klippa av. Blåbärsriset i skogarna häromkring är dock brunt och tvärdött. Vintern än en gång som hade sitt finger med i spelet.

Men jag vet inte om vi har köpt fel sort eller vad som gör att vi inte får mer än en handfull bär varje säsong. Några 3-6 liter per buske är inte alla tala om som det påstås att de ska kunna ge. Frågan är bara vad vi bör ändra på?

Röda vinbär

Vinbärsbuskarna ger som vanligt flera liter bär. Har redan plockat av drygt 2-3 liter och slängt i frysen. Once again så vet jag inte riktigt vad jag ska göra av bären. Har ätit dem färska till kladdkakemuffins med lättvispad grädde vilket är riktigt gott. Har tidigare även kokat gelé, men har ganska många brukar kvar. Dessutom hittade jag väl i alla fall fyra liter frysta bär i frysen sen förra säsongen. Med andra ord så är jag dålig på att göra någonting med bären.

Den ena busken har sett rätt brun ut och det har inte alls kommit lika många gröna blad på den som den som står precis bredvid. Dock har den givit bär som vanligt. Sista dödsrycket eller vad händer?

Hösthallon

Årets nyplantering är två buskar med hösthallon. De frodas och växer och det har kommit några bär som är på gång att mogna. Tyvärr såg jag häromdagen att något djur har varit framme och ätit på busken! Rådjuren kanske? Någon form av stängsel för att skydda plantorna behöver vi sätta upp omgående med andra ord.

Vita vinbär

Även de vita vinbären växer och frodas som ni kan se.

Vita vinbär

Fick lite lätt panik och plockade 2,5 liter bär som jag sedan slängde in i frysen. Än en gång, vad tusan ska jag göra med bären?

Glömde bort att fotografera äppelträdet. Det finns inte ett enda kart på trädet så några äpplen kan vi se oss i stjärnorna om. Det är relativt nyplanterat, men det gav faktiskt något enstaka äpple i fjol. I år inget så jag gissar att blomning/pollineringen gick åt fanders i våras.

Hur är läget i din trädgård i år?

Kommentarer

Maria Dilton skrev 2013-07-26 klockan 19:24

Röda o vita vinbär är jättegott tillsammans med vaniljsås eller vaniljcreme. Prova att göra "cheesecakebotten" av digestivekex, fyll med vaniljcreme, och så vinbären överst. Jättegott!!!

Ellinor skrev 2013-07-27 klockan 18:37

Vinbär: saft är toppen - gör man den inte så söt fungerar den som måltidsdryck också. Sockerkaka med maräng- och vinbärs"topping är gott. Sylt, marmelad, paj. Krusbär: paj, marmelad. Kräm är riktigt gott! Rabarber: kräm, saft, chutney (till kött), marmelad. Alla bären går att göra likör på, om man gillar det. Torrt och brunt blåbärsris brukar det bli om det är torrt i marken tidigt på säsongen, vinter är inget problem... Eh, ja, jag gillar bär ;)

Maria skrev 2013-07-28 klockan 12:37

Maria: Tack, jag har gjort något liknande för många år sedan. Det går snabbt och är himla gott. Ellinor: Maräng- och vinbärstopp måste jag testa någon gång framöver. Chutney av rabarbern har jag gjort och det är himla gott. Kanske ska ta och göra en ny omgång. Där ser man ang. blåbärsriset. Nyhetsrapporteringen här nere har just skyllt på den långa och kalla vintern som var relativt snöfattig. Det är alltså i torkan vi ska skylla på i stället. Ja, ja, några blåbär blir det i alla fall inte. Här är en till som gillar bär, det är himla gott! :o)

Lämna en kommentar
Reklam: