Skinkgryta

Skinkgryta

Detta får bli en receptskiss och så får ni testa er fram lite själva. Slarvade och skrev nämligen inte upp exakt hur mycket jag hade i av allt när jag höll på att laga mat…

Det blev ca 10 portioner gryta och så får du lägga till valfria tillbehör i form av t.ex. potatis och ytterligare grönsaker om så önskas.

Ingredienser:
400 gr fläskytterfilé eller annat fläskkött
5 dl 15% matlagningsgrädde
2,5 dl mjölk
1 stor gul lök
2-3 morötter (ca 200-300 gr)
2 palsternackor (ca 300 gr)
2 msk Skinkfond (alt. kalvfond)
2-3 lagerblad
3 vitpepparkorn
Maizena redning
svartpeppar
matolja

Gör så här:

1. Tärna köttet och grönsakerna.
2. Fräs löken så att den blir mjuk i lite smör, men utan att den tar färg.
3. Koka upp grädden och mjölken, samt ha i fonden. Ha i lagerbladen och vitpepparkornen i en tesil som du sänker ner i gräddblandningen.
4. Ha i löken, resten av grönsakerna och köttet och låt alltsammans puttra på svag värme tills köttet är mört och grönsakerna är kokta. (tog ca 20-30 min).
6. Red av såsen med lite Maizena redning om du anser att den är för lös.
7. Smaka av med lite mera svartpeppar och ev. ytterligare lite fond om du tycker smaken är för klen.
8. Mixa eventullt lite lätt med mixerstav om ditt barn inte är så förtjust i allt för stora bitar (än).
9. Servera med kokt potatis (eller ris, pasta eller vad du nu känner för) och tillsätt lite extra matolja om ditt barn är i behov av extra fett.

Marias kommentar:

Har serverat denna skinkgryta med kokt potatis som jag har mosat lite grovt i såsen. Har även serverat med såväl ris som snabbmakaroner som är i perfekt storlek för att dottern ska kunna äta utan att jag behöver finfördela maten. Tummen upp fick gryta här hemma.

Kommentarer

Greger skrev 2010-07-15 klockan 16:44

Va äckligt det såg ut, men det är säkert godare en vad det ser ut att va. Hoppas jag, för jag har tänkt att laga denna rätt till kvällsmat. :)

Maria skrev 2010-07-15 klockan 22:51

Greger: Du får återkomma när du lagat och ätit maten. Det du får ha i åtanke är dock att detta är ett recept komponerat utifrån ett barns smaklökar och inte en vuxens så du kanske behöver krydda lite extra. Hoppas det smakade!

Att ha det gott skrev 2010-07-16 klockan 11:49

Jag älskar den här bloggen En av det bästa sakerna med den är att ni nästan alltid talar om om det passar att frysa in maten Det har jag stor hjälp av TACK och trevlig sommar

Lämna en kommentar
Reklam: