Skånsk brunkål

Att jag efter sådär 20 års matbloggande fortfarande inte bloggat om ett recept på brunkål, när vi äter brunkål varje jul, kan tyckas märkligt. Men det har inte varit mitt område. Det brukade alltid vara mina föräldrar som stod för den delen, men för några år sedan föll ansvaret på mig istället. Mamma stod bredvid och tyckte väl inte att den smakade exakt som den skulle och jag gjorde väl inte “rätt” heller. Men förra julen fick jag äntligen till det, så som vi vill ha den. Lite större bitar, jag gillar inte de här finrivna varianterna. Både sött och syrligt och suveränt ihop med julskinkan. Så nu är familjereceptet äntligen nerskrivet med rätt mått.

skånsk brunkål

Brunkål

1 kg vitkål
salt
3 msk sirap
3 msk soja
5 dl skinkspad (eller buljong)
3 msk smör
salt
4 msk ättiksprit (12%)

Skär kålen i “lagom” bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av i durkslag så att kålen får ånga av.

Lägg kålen i en långpanna. Ringla över sirap och soja och rör runt. Häll på skinspadet/buljongen. Lägg på några klickar smör. Sätt in kålen i ugnen ca 1 timme 200 grader.

Smaka av med ättikspriten på slutet och rör runt ordentligt.

skånsk brunkål

Tips: Brunkål går bra att frysa.

Lämna en kommentar