Sirapslimpa

Hittade Leilas Sirapslimpa på Recept.nu och tänkte att det vore skoj att prova att baka något nytt bröd. Sirapslimpor är inte direkt mitt favoritbröd, helt enkelt brukar de vara för söta. Dock gillar maken den här typen av bröd och jag var baksugen så sagt och gjort.

Ingredienser:

50 gr smör
5 dl filmjölk
50 gr jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
7-8 dl rågsikt

Gör så här:

1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.

3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.

4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 min.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.

7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Marias kommentar:
I ursprungsreceptet på nätet så stod det endast 6 dl rågsikt vilket gav en extremt lös och kladdig deg. Det fanns inte en chans i världen att man skulle kunna baka ut några limpor av den degen. Så jag hade i mer vetemjöl special. Dubbelkollade sedan och hittade receptet även i Leilas bakbok, A Piece of cake, och där står det i stället 7-8 dl rågsikt. Det är med andra ord fel i receptet på Recept.nu vilket känns enormt trist.

Brödet var lättbakat men tar som sagt var lite tid med jäsningen. Det blev en riktigt sötlimpa och gör sig bäst med lite smör och ost om du frågar mig. Gott vid något enstaka tillfälle men inget bröd som jag vill äta till frukost direkt. Då vill jag ha ett bröd som inte är fullt så sött och som är lite grövre. Maken däremot gav brödet tummen upp och åt med glädje brödet till frukost de följande dagarna.

Kommentarer

Daniel skrev 2009-01-19 klockan 17:04

Härligt med Sirapsbröd. Kul at du skrev om Malmbergs också så gott vatten, ett tag drack jag allt för många på jobbet tror inte det vara uppskattat med tanke på priset. Må så gott mvh Daniel

Lämna en kommentar




*