Schnitzel Cordon Bleu

Ursprunget till dagens rätt är inspirerad av den schweiziska maträtten Cordon Bleu som består av dubbelpanerat kalvkött fylld med emmentaler och skinka.

Det här blev en vardagsvariant och grundades i stället på skinkschtnitzel, prästost och rökt skinka.

Mina schnitzlar var inte de vackraste från början och inte tillräckligt tunna som jag ville ha dem heller. Jag började därmed att banka ut mina schtnitzlar. Har inga bra verktyg för detta ändamål så jag la helt enkelt bara köttet mellan två ark gladpack och sen tog jag en mindre kastrull som jag bankade mot köttet som låg på en tjock träskärbräda.

Det fungerade det också och jag fick till tunnare köttbitar. Inte helt optimalt kanske, men det fungerar.

Ingredienser:
Skinksnitzel
rökt skinka
prästost eller annan smakrik ost
ströbröd
vetemjöl
ägg
salt och peppar
smör och olja

Kör ingen korrekt ingredienslista idag för det beror helt och hållet på hur stora schnitzlar du har hur många man äter. Ca 150 gr rå köttvikt per person är en ganska stor portion är min uppfattning med tanke på att köttet ska paneras, du har ost och skinka i. Det blir rätt mäktigt på så sätt. Men du vet bäst hur mycket din familj äter!

Gör så här:
1. Salta och peppra köttet, lägg en skinkskiva och lite ost på köttet och vik sedan över köttet så att det blev dubbelt. För att hela härligheten inte skulle rinna ut så fäste jag ihop köttet med några tandpetare.
2. Knäck ett eller två ägg i en djup tallrik. Vispa ihop dessa.
3. Häll upp vetemjöl på en tallrik och ströbröd blandat med lite salt, svartpeppar och ev. grillkrydda på ett tredje fat.
4. Doppa köttet först i vetemjölet så att det täcker hela köttbiten.
5. Doppa sedan köttet i äggvispet och sist i ströbrödet.

6. Låt paneringen sätta sig lite först innan du steker på köttet.
7. Hetta upp en panna med smör och olja. Det blir bäst med denna kombination är min erfarenhet när du ska steka något med panering.
8. Bryn köttbitarna runt om, passa så att du inte bränner paneringen.
9. Efterstek köttet sedan i ugnen (175 grader) tills du har en innertemperatur på 70 grader.
10. Servera med potatis/rostade rotfrukter och en sallad. Eventuellt lite extra bearnaisesås. Själv tycker jag såsen är fullständigt överflödig och pressar över lite färskpressad citronsaft i stället!

Smaklig måltid!

Marias kommentar:
Visst, det blir onödigt fett i och med att köttet är panerat men någon gång är det faktiskt riktigt gott kan jag tycka med panerat kött, så länge det är hemmagjort i alla fall. ;-)

Jag gillar som sagt var att pressa över lite färsk citronjuice som jag tycker passar bra ihop med det panerade köttet. Det ger en fräschör till det hela. Eventuellt köttbitar som blir över går bra att frysa och värma i micron vid ett senare tillfälle. Paneringen kommer dock inte vara lika frasig efter en vända i frysen och micron, men smakmässigt så fungerar det ändå tycker jag.

Kommentarer

Robert skrev 2012-03-23 klockan 15:11

brukar kavla mina snitchzlar, gladpack och glasflaska t ex.

Lämna en kommentar
Reklam: