Save Food Guide

Ni som brukar läsa här i bloggen har hört mycket om Save Food initiativet. Första delen var när vi tävlade om att laga mat med utgångspunkt från en speciell matkasse. Andra steget ska just till att starta, vilket är Save Food Guide.

Vad är Save Food Guide?
Det ska bli en guidebok som ska hjälpa konsumenterna att ta hand om maten för att undvika svinn. Tanken är att alla vi konsumenter ska hjälpa till med tips och recept. Även kocken Anders Levén kommer att vara inblandad på något sätt.

Tävling
Och det är här ni kommer in kära läsare, för de vill ha Er hjälp! Dela med er av era bästa tips, idéer och recept och berätta hur just du gör för att minska matsvinnet. Vi vill ha ert svar som en kommentar här senast den 14 juli.
För att vara med och tävla behöver du bli medlem på deras Facebook-sida, och då skänker Toppits även 10 kr till Stadsmissionen (upp till 2000 medlemmar).

Vinster
Tre av er som kommenterar här i bloggen kommer att vinna en produktpåse bestående utav: Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper.

Mer info om projektet hittar du här: http://www.facebook.com/Toppits.se
Samt på Twitter: http://twitter.com/savefoodsverige

Kommentarer

Malin skrev 2011-07-06 klockan 11:47

Jag brukar försöka att ta hand om mina rester! Kyckling från gårdagen kan exempelvis bli en god paj eller en närande soppa. Dessutom minskar det inte bara matsvinnet, utan det är gott för plånboken också :D

Carola L skrev 2011-07-07 klockan 11:01

Mitt tips är att ha en eller ett par ”restdagar” i veckan där man äter upp rester. Det är inte alltid det räcker till en lunchlåda t.ex. tänk smörgåsbordsprincipen alltså! Förvara bröd i frysen och ta fram bara de skivor du ska äta = inget bröd hinner bli dåligt. Frukt som sett sina bästa dagar – t.ex. äpplen som börjat skrumpna kan man göra äppelkaka/paj av och frysa in Länk: http://mammamuh.blogg.se/tavla/2011/july/mer-toppits.html Gillar på FB (Carola Lind)

Berith skrev 2011-07-07 klockan 20:37

Matlådor att ta med till jobb eller att äta hemma till lunch är alltid bra att ha. Ibland kan man göra buffé på rester för det mesta som blir över går att frysa in. Rester av kött är utmärkt att göra paj av. Att ta fram några skivor bröd åt gången gör att brödet aldrig blir gammalt.

Anna L skrev 2011-07-09 klockan 08:19

Är med på fb - Anna Lundkvist Frys in mjölk som börjar bli gammal, går alldeles utmärkt att använda i tex pannkakor. Frys in överbliven pasta och ris, perfekt i gratänger. Riv gamla ostskalkar och förvara i frysen.

joHannah skrev 2011-07-11 klockan 21:16

Mitt bästa tips är att sluta storhandla (speciellt färskvaror). Ofta hamnar en massa grejer i kylskåpet som aldrig hinner användas innan de är förstörda och måste slängas. Handla istället alla basvaror, konserver, frysvaror (med långa utgångsdatum)med jämna mellanrum och kompletera med färskvaror från en närliggande butik ett par gånger i veckan. Skriv då en inköpslista och följ den så det inte slinker i andra saker också;) På detta sätt har vår familj både spart in på slängd mat och pengar. När det finns saker i kylskåpet som gått ut/ska gå ut och du egentligen inte behöver laga mat-gör det iallafall och frys in maten. Vid måltider, lägg inte mer mat än du orkar äta på tallriken, ta hellre om. Mat som blir över fyser du in direkt i olika matlådor, hamnar de i kylen äts de sällan upp och blir förstörda. Tips på mat att göra på rester är pastasåser- går oftast att göra på det mesta samt olika pytter! Har du ägg så gör en sockerkaka att fysa in, bra att ha hemma när man får besök=) Jag gillar på fb (hannah jansson).

Sandra Larsson skrev 2011-07-13 klockan 10:17

Bananer som är övermogna går utmärkt att baka på. Ägg håller oftast flera veckor efter bäst före-datumet då det är satt under förutsättning att äggen förvaras i rumstemperatur. Börjar de bli alldeles för gamla, gör äggtestet och är de fortfarande användbara, gör pannkakor och frys in. Tomater som börjar bli gamla kan man hacka och frysa in. Bra att ha till grytor o dyl. Mjölk som börjar gå ut kan man också använda till pannkakor som ätes direkt eller fryses in.

Kristina skrev 2011-07-14 klockan 16:55

Vin och öl som blivit över brukar jag frysa in som iskuber och sedan använda för smaksättning i grytor, stuvningar och såser. Rester som inte innehåller lök eller farliga ben ger jag ofta till våran hund som extra smaskig måltid. Glad hund är en glad matte :-) Trist frukt och grönt brukar jag köra i mixern till en smaskig smoothie. Det är oftast inget fel på frukten, men vi människor i Sverige har en tendens att äta med ögonen. Trist bröd ger jag fåglarna på vintern, eller gör smaskiga fattiga riddare på. Men det bästa tipset är att inte stirra sig blind på "bäst före datum", utan faktiskt använda lukt- och smaksinnet. Ha en härlig sommar! Gillar på FB, Kristina Karlsson Fd Magnusson

mathilda skrev 2011-07-21 klockan 10:01

bra förpackningar och ta för vana att frysa in mat som blir över eller innan maten blir gammal har blivit a och o för att minska slängandet hos oss! en annan sak som funkat bra är att låta barnen själva lägga upp mat på tallriken, då tar dom inte mer än dom äter upp :) gillar på facebook (mathilda eriksson)

Lämna en kommentar
Reklam: