Saras Gazpacho med tillbehör

Det var sommaren 2006 och på ett pysselforum pågick en receptswap. Temat var “sommarmat” och deltagarna i swapen fick i uppdrag att välja ut sitt favorit-sommarmats-recpet och göra X antal snygga receptkort av det. Alla korten skickades sedan till den ansvarige, som sen delade upp korten och skickade tillbaka lika många nya som man själv gjort.

Vid just det här tillfället fick jag ett receptkort från Sara med hennes favoritrecept på Gazpacho. Tänkte att det är ju perfekt sommarmat och ungefär varje sommar sedan dess har jag tänkt testa. Men först nu blev det äntligen av.

Innan du börjar, tänk på att detta är en soppa som ska serveras iskall! Så gör den gärna på förmiddagen och låt stå i kyl flera timmar.

En liten sak till att tänka på innan du börjar är att välja krossade tomater med omsorg. Det är de som sätter smak till hela soppan. Jag kan varmt rekommendera Mutti-tomater på burk. De görs av italienska tomater som plockas och läggs på burk samma dag. Resultatet blir en dyrare burk än andra liknande, men smaken är också så mycket bättre. Fungerar dessutom bra att äta kall, vilket faktiskt inte alla burk-tomater gör.

Ännu bättre än att bara använda tomater på burk är att byta ut en av burkarna mot färska goda tomater istället.

Saras Gazpacho med tillbehör
till 4 portioner

5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

2 burkar krossade tomater
1 liten gul lök (eller annan ljus lök)
1/2 slanggurka
1 grön paprika
1 röd paprika
1 knippe persilja
1 knippa gräslök
vitlök efter smak

saften från 1 citron
1 dl god olivolja

tillbehör:
3 färska tomater
1/2 slanggurka
1 rödlök (eller annan lök, på fotot salladslök)

bröd eller krutonger

Lös buljongtärningarna/fonden i kokande vatten och låt svalna.

Hacka lök, vitlök, gurka, paprikor och kryddor grovt och lägg ner i kastrullen med fonden. Häll över de konserverade tomaterna. Mixa med en handmixer så att soppan blir så slät som möjligt.

Passera soppan genom en sil för att få bort stora bitar. Häll därefter i citronsaft och olivolja. Mixa lite till så att soppan blir riktigt slät och fin. Ställ in i kylen flera timmar så att den blir riktigt kall.

tillbehören:
Hacka tomater, gurka och lök och blanda ihop.

servering:
Lägg en klick tillbehör i varje tallrik. Häll på soppan. Servera med krutonger eller bröd.

Saras egen kommentar: Jag väljer att ha i konserverade tomater i min soppa, eftersom det ger mer aptitlig färg. Givetvis kan man använda färska tomater, men då bör man skala och kärna ur dem innan man kör dem i mixern.
Kom ihåg att soppan ska serveras kall! För att få den så kall som möjligt kan man lägga i isbitar vid servering.

Millans kommentar: Detta var riktigt gott! Snacka om att jag blev förvånad! Ett slag så var jag till och med tveksam om det här skulle gå att äta. Men i den 30-gradiga värmen blev soppan snabbt en favorit hos mig. Den kommer att serveras till såväl lunch som förrätter här i sommar.

Kommentarer

tina skrev 2011-07-02 klockan 10:22

Min favoritsoppa. Gillar ni kikärtor så får ni testa kikärtsvarianten nästa gång: http://www.pickipicki.se/2010/07/en-soppa-for-vaghalsar/ :-)

Martina skrev 2011-07-02 klockan 10:55

Jag har också tänkt att göra gaspacho många gånger men det har aldrig blivit av, måste ju testa nu snart ;-) Ha en trevlig helg!

Sara - sjd skrev 2011-07-02 klockan 11:05

Men titta! Det är ju min soppa... :) Vad bra att du tyckte den var god. Själv älskar jag den, men har inte gjort den på länge här hemma... Det kanske man skulle ändra på... :)

Ellinor skrev 2011-07-02 klockan 11:07

En "tomatpåburk-sort" som är riktigt bra, är Icas ekologiska. Jag har bara testat de krossade men jag tyckte de var minst lika goda som Muttis.

Johan Hedberg skrev 2011-07-02 klockan 22:51

Men det här är ju precis vad jag har letat efter tills nästa värmebölja kommer farandes. Sparas ner bland favoriterna direkt :)

milla skrev 2011-07-03 klockan 23:51

Visst är det gott. Jag har en variant med avokado så gott.

Zarah skrev 2011-07-03 klockan 23:27

Mmmm! Gazpacho! Min favorit hittade jag på recept.nu... tror jag. Jag misstänker att det var denna: http://www.recept.nu/1.18441/anders_leven/soppor_grytor/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/gazpacho (Fast jag gör min på grönsaksbuljong, då.) Det är väl egentligen ingen större skillnad, utom att tomatjuice är en väldigt god grund, tycker jag. :) Jag ska dock prova denna, med! :D

Mårtenssons kök skrev 2011-07-04 klockan 19:57

Vi provade soppan första gången tidigt i somras och blev riktigt förtjusta i den. Verkligen sommarmat så det stänker om det:)

Millan skrev 2011-07-08 klockan 17:35

Tina: Tack för tipset! Det ska jag definitivt testa! Martina: Tack detsamma! Sara: Vilken tur att jag påminner dig om dina egna recept :) Ellinor: Icas vanliga har jag testat, men inte de ekologiska. Tack för tipset! Johan: Kul att du hittade något här du gillar! Zarah: Bra tips med tomatjuicen! Det ska jag ta med mig till nästa provlagning! milla: Avokado låter spännande. Mixrar du ner det i soppan eller du serverar med hackad avokado på toppen? Mårtenssons: Jag trodde nästan att jag var sist med att testa en sån här soppa. Gott blev det iaf!

Lämna en kommentar
Reklam: