Saltå kvarn

Saltå Kvarn ligger i Järna, lägligt precis vid E4 så är du ändå på väg till Stockholm söderifrån så passa på att stanna till för att besöka den mysiga butiken eller för att äta något i cafét som finns en trappa upp.

Saltå Kvarn - Juicer

Butiken var inte stor, men det mesta fanns att köpa där och det var smakligt uppställt. Lite specialpriser på olika juicer och fröer, nötter och fruktblandningar mötte oss direkt när vi kom innan för dörren.

Saltå Kvarn - ris, müsli m.m.

Vidare fanns det gigantiska förpackningar med ris, cous cous, quinoa, müsli etc.

Saltå Kvarn - bönor, konserver

Givetvis fanns även diverse konserver och även balsamvinäger som är en nyhet i deras produktsortiment.

Saltå Kvarn - bönor, gryn m.m

Ännu mera bönor och fröer, för att inte tala om alla olika mjölsorter (som jag tyvärr inte fick någon större bild på, lite skymtar här till vänster i bilden).

Förutom detta så säljer de även nybakat bröd, (många av recepten hittar du i deras egen kokbok som jag har bloggat om tidigare här på Salt & Peppar).

Vi har åkt förbi ett antal gånger på vår väg från Borås upp till Stockholm för att hälsa på mina föräldrar och jag har vid ett flertal tillfällen sagt att här ska vi stanna. Sen har det liksom aldrig blivit av, men nu så var det äntligen dags. Har en tanke om att börja baka mera bröd och har förstått att mjölet från Saltå Kvarn är riktigt bra och att många som bakar med surdeg hyllar deras olika mjölsorter.

Nu finns de flesta av Saltå Kvarns produkter i min lokala ICA-butik som har ett otroligt stort sortiment gällande ekologiska och krav-odlade produkter, men det är ju ändå roligare att handla direkt från deras egen butik om man har möjlighet.

Prismässigt då? Lite billigare än vad jag fått betala på ICA var det definitivt. Köpte med mig 1kg Havregryn och för dessa fick jag betala 22 kr och sedan köpte jag även en säck á 10 kg med Vetemjölk Special för 110 kr. De stora säckarna med mjöl t.ex. är garanterat inget du hittar hos din lokala ICA-butik! ;-)

Följande kan man läsa på Saltå Kvarns hemsida om deras produkter:

Rent mjöl i påsen

Alla våra produkter kommer från biodynamiska och ekologiska jordbruk världen över. Här finns ingen användning av konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Inte heller används några främmande tillsatser i våra produkter. Vi använder bara de bästa ingredienserna. I brödet finns inget härdat fett, inga smakförstärkare. När du köper Saltåmjöl, så är det bara mjöl i påsen. Inget extra tillsatt gluten, askorbinsyra eller annat. Det kräver lite mer. Både av bonden, mjölnaren och bagaren. Det visar sig i resultatet. Goda och nyttiga produkter av det naturen ger. Och inget annat!

Det känns lockande att börja baka lite mera bröd här hemma och det är dags att ta tag i det här med att baka med surdeg. Jag lär garanterat återkomma i frågan.

Karta till Saltå kvarn.

Öppettider:

Butik, året runt
Måndag–fredag: 09 – 18
Lördagar: 10 – 16
Söndagar: 11 – 16

Cafét maj – augusti september – april
Måndag–fredag: 10 – 18 10 – 16
Lördagar: 10 – 16 10 – 16
Söndagar: 11 – 16 11 – 16

Marias kommentar
: Helt klart ett mysigt ställe och bodde jag närmare så skulle jag garanterat åka dit för att handla mjöl, pasta och framför allt deras bröd som luktade gudomligt gott. Kanelbullarna såg inte helt tokiga ut heller.

Cafét en trappa upp hade en hel del läckerheter att bjuda på också och sålde även lite egen saft, sylt, skorpmjölk, maränger etc. Ett besök rekommenderas varmt om du är bak/matintresserad. Sneglade en hel del på såväl bakstenen som jäskorgarna också. En annan gång kanske dessa får följa med mig hem tillsammans med ännu mera mjöl om detta brödprojekt faller väl ut.

Kommentarer

Millan skrev 2010-08-06 klockan 22:15

Dit vill jag gärna komma en dag! Ser ut som en riktigt bra butik för mig som gillar massa märkliga fröer och stuff :)

Emmy skrev 2010-08-07 klockan 03:47

Där måste jag stanna till nästa tripp jag tar mot Stockholm. Köper alltid deras produkter. Även Coop har ett stort utbud, plus att deras ekologiska märke Änglamark får sina produkter från Saltå Kvarn.

Zarah skrev 2010-08-07 klockan 12:23

Även jag brukar säga att vi måste dit de få gånger vi åker till Stockholm, men hittills har det inte blivit av tyvärr. MÅSTE ta tag i det för det ser ju underbart ut! :D

Majas Mat skrev 2010-09-03 klockan 11:14

Kul blogg! Vill bara tipsa om att Saltå Kvarn har öppnat en ny butik i stockholm också. PÅ renstiernas gata 27. Den är hur snygg som helst!

Millan skrev 2010-09-07 klockan 07:55

Majas mat: Tack för tipset! Den ska definitivt besökas om vi kommer till Stockholm.

Lämna en kommentar
Reklam: