Salt karamell- och chokladcheesecake

Fast det här receptet hade jag lika gärna kunnat döpa till “förmycket av det goda”. För jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag tyckte om den här tårtan jag hittade receptet på i Elle Mat & Vin nr 3 2014. Den innehåller verkligen allt gott och det var ingen tvekan om att den är god, men jag är faktiskt inne på att det blev lite väl mycket. Ää, jag vet inte riktigt. Jag gjorde iaf två stycken och bjöd jobbarkompisarna på dem och vissa var verkligen lyriska och ville ha receptet, så här kommer det.

cheesecake

Salt karamell- och chokladcheesecake
Tänk på att jag nedan har två olika versioner av botten, du ska alltså bara göra en/tårta.

Originalbotten:
235 g mörka chokladkex
150 g smör (smält)

Mexa kexen i en matberedare, häll i det smälta smöret och mixa igen. Pressa ner i botten på en 22-23 cm stor tårtform och låt svalna.

“Min” botten:
12 digestivekex
4 msk socker
100 g smält smör

Krossa kexen, antingen i matberedare eller med händerna. Blanda smulorna med socker och smält smör. Tryck ut blandningen i botten på en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Ställ den kallt.

Fyllningen:
300 g dulce de leche
1 tsk havssalt

100 g mörk choklad
1 tsk snabbkaffe
5 dl vispgrädde

500 creame cheese
2 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
3 dl creme fraiche

ingredienser

Chokladröran: Börja med att hälla choklad, kaffe och 1 dl grädde i en skål och värm i mikron tills att ingredienserna smält. Låt blandningen stå och svalna. (Ett litet tips på vägen, var försiktig så att du inte bränner detta i mikron. Smeten blir då korning och skär sig. Ja, jag vet.. det var klumpigt gjort av mig.)

Färskoströran: Vispa ihop färskost, vaniljsocker, florsocker och creme fraiche. Blanda sedan i resterade 4 dl grädde.

Karamellsåsen: Värm försiktigt dulce de leche och rör ner havssalt, låt den inte koka utan bara bli lite mjukare och rinningare.

Skeda över hälften av färkostmixen i tårtformen och bred ut ett jämnt lager. Skeda sedan i stora klickar av choklad- och karamellrörorna ovanpå tillsammans med resten av färsostmixen.

Använd en stor palettkniv för att snabbt göra virvlar i choklad- och karmaellklimparna så att du snurrar in dem i färskostmixen och får fina cirklar.

Rör inte för mycket, det får inte bli för jämnt blandat. Ställ kakan i kylen 4-6 timmar, eller låt stå över natten.

Källa: Elle mat & vin 3/14

Kommentarer

Sara skrev 2014-06-24 klockan 22:30

Just denna tårta hade jag faktist tänkt testa, men blir lite osäker nu. Tror du att det hade blivit mer lagom om man gör 2 tårtor men bara gör 1 sats av kola- och chokladblandningen och fördelar ut på 2 tårtor? Tack för en fin blogg =)

Millan skrev 2014-06-25 klockan 10:12

Sara: Det kan nog vara en bra ide. Fast kolafyllningen var nog ganska lagom iof. Så gör full kola-blandning. Kanske spara chokladen lite och bara röra ut den precis i toppen, så att allt inte blir så blandat som jag gjorde. Berätta gärna hur det gick så kanske vi till slut hittar den perfekta kombinationen. :)

Erika skrev 2014-06-30 klockan 00:30

Hej! Ska kexbottnen gräddas? Hur länge? Inte ska väl hela cheesecaken bakas av? Den här ska jag nog testa! Ska bli kul att se om den går hem hos barn. 😃

Millan skrev 2014-06-30 klockan 06:49

Hej Erika! Du väljer en av kexbottnarna och ingen av dem ska in i ugnen. När smöret stelnat så blir botten tillräckligt hård av det. Inte heller någon del av fyllningen ska in i ugnen. Att det stod gradantal på ugnen var bara för att förvirra ;) (Fast i ärlighetens namn fick jag med det när jag kopierade mig själv och tog bottnen från det här receptet: https://saltpeppar.se/blog/?p=21274 , men inte heller där ska själva bottnen gräddas. )

Erika skrev 2014-07-01 klockan 00:12

Jamen då så!! Glasklart!! 😁👍

Lämna en kommentar
Reklam: