Sally Lunns

Efter att ha vandrat många mil runt Portland och längs Jurassic coast så begav vi oss norrut till Bath. Bath är nog mest känt för sina romerska bad och Jane Austen-miljöer, men det var inte det enda som lockade oss. Utan vi ville besöka det äldsta huset där Sally Lunn bakade på 1600-talet. Om Sally Lunn verkligen har funnits och om hon verkligen gjorde de där bullarna lär vi aldrig få veta, men vi var ändå nyfikna på att få testa.

sally lunn

Här är huset. Nu kom vi på eftermiddagen, mitt mellan lunch och middag och behövde bara vänta drygt 5 minuter på att få plats i det fullsatta huset. Köerna kan tydligen ringla sig riktigt långa under högsäsong.

A Sally Lunn is a large bun or teacake made with a yeast dough including cream, eggs, and spice, similar to the sweet brioche breads of France. Served warm and sliced, with butter, it was first recorded in 1780 in the spa town of Bath in southwest England.
Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Sally_Lunn

 

sally lunn

Så fick vi då testat de berömda bullarna.

Sally Lunn Cream Tea – 6.98 £
Half a toasted & buttered Sally Lunn Bun served with our best Strawberry Jam and lots of Ivy House clotted cream.

Queen Victoria’s Tea – 7.08 £
Half a toasted Sally Lunn Bun served with our own Lemon Curd and lots of Ivy house clotted cream.

Och jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är trångt där vi sitter och äter, bullarna är goda, men jag förstår inte riktigt varför folk köar i evigheter för detta. Men det är väl kanske av samma anledning som att vi köade, vi ville testa. Priserna är okej, ungefär vad en kopp te och en bulle kostat hos vilken kaffekedja som helst.

Så avslutningsvis kan jag väl säga att det är kul att ha smakat de berömda bullarna, men jag kommer nog inte att göra det igen. Om det är värt ett besök? Absolut. Du kan lika gärna fika här och testa något nytt.

sally lunn

Sally Lunn´s – Historic Eating House
http://www.sallylunns.co.uk/

I källaren finns ett museum, som givetvis kostar extra att besöka. Att dömma av foton jag sett på nätet så verkade det inte vara mycket att se, så vi skippade detta.

Lämna en kommentar
Reklam: