Saftigt morotsbröd med pumpafrön

Visste ni att morotsjuice ligger 3:a på listan över vilka juicer Brämhults säljer mest av. Jag blev nästan förfärad när jag hörde det. För jag tycker att morotsjuice är äckligt, rent ut sagt. Jag gillar morötter, varma som kalla i nästan all mat. Men den där drycken förstår jag mig inte på.

Eller jag ska säga att jag inte förstod mig på den förrän jag gjorde det här brödet första gången. Så saftigt och fantastiskt gott!

Saftigt morotsbröd
50 g jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl färskpressad morotsjuice

1/2 dl ljus sirap
75 g mjukt smör
3 tsk salt
1 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära

500 g morötter
ev. 100 g valnötter
16 dl vetemjöl special (960 g)

pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, vallmo och flingsalt

Sätt ugnen på 180 grader, varmluft eller
200 grader vanlig ugn.

Smula sönder jästen i en torr och ren bunke.

Värm mjölk och juice till 37 grader. Häll ner blandningen med jästen och rör tills jästen lösts upp.

Tillsätt sirap, smör, salt och kryddor. Rör runt.

Riv morötterna fint och blanda med vätskan. Om du vill ha i valnötter, grovhacka dem och blanda i. Tillsätt mjölet lite i taget så att det blir en fin deg.

Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek, vilket tar ca 45 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Gör en av dem till en stor bulle och lägg den mitten av en plåt med bakplåtspapper. Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna runt det stora brödet. Avståndet mellan småbullarna och mittenbullen ska vara ca 1 centimeter.

Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Pensla med vatten och strö över blandade frön och flingsalt. Baka brödet långt ner i ugnen, cirka 30 minuter tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på brödgaller.

Källa: Brödreceptet kommer ursprunligen från Leila Lindholms bok a piece of cake och heter där saftigt morotsbröd med valnötter. Men då Chrisse är allergisk mot valnötter så går detta bort för oss. Vid första provbakningen av det här receptet tyckte jag dessutom att nejlikan gick igenom allt förmycket, så mängden av den är också ändrad.

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-06-25 klockan 09:02

Kan inte annat än hålla med, morotsjuice är äckligt :-), ja det går absolut inte att dricka, men brödet det låter himla gott så det skall jag allt ta och baka så fort jag köpt hem morotsjuice,

Millan skrev 2011-06-25 klockan 13:54

Linda: Skönt att jag inte är ensam om att inte tycka om morotsjuicen! Men brödet var som sagt jättegott. Ska själv försöka mig på fler varianter med juicen framöver tror jag.

Ann Charlott skrev 2011-06-25 klockan 15:02

Jag gillar i och för sig även att dricka morotsjuice men kan tänka mig att annvända den även i det här brödet. Låter fantastiskt gott.

Berith skrev 2011-06-25 klockan 19:21

Jag tycker om morotsjuice så det här måste vara ett bröd för mig!

Ullis skrev 2011-06-25 klockan 22:40

Tack för länkandet. Har lagt till er i min länklista också. Inte mer än rätt då jag följt er blogg länge nu! :)

Lämna en kommentar
Reklam: