Saffransdoftande grönsakssoppa och italiensk olivolja

I julas var saffranen för en gångs skull relativt billig, så vi passade på att köpta några extra påsar. Det har redan blivit några smaskiga risottosar, men en riktigt kall dag förra veckan fick saffranen bli smaksättare i en soppa istället. Jag skulle ljuga om jag sa att det var världens godaste soppa, men det var en soppa jag tyckte om. Jag känner mig lite svältfödd på grönsaker den här säsongen, men plötsligt var det massor av saker framför mig. Att de är ganska smaklösa gjorde inte heller så mycket då saffranen tog över det mesta av smaken.

Soppan serverades sedan med rostade brödsticks och olivolja.

Saffransdoftande soppa
till 3 rejäla portioner

3 schalottenlökar
1 msk olivolja
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 squash
2 morötter
1 litet blomkålshuvud
2 små sötpotatisar
1 liter grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar)
1 nypa kajenpeppar
salt

redning:
3 msk mjöl
2 dl mjölk

Tillbehörstips:
Rostade brödsticks serverad med en god olivolja

Hacka löken och fräs i olja i en kastrull. Strö över saffranen och rör om ordentligt.

Skär squashen i halvmånar. Skär morötterna i små stavar. Dela blomkålen i mindre buketter. Skär sötpotatisen i kuber. Låt grönsakerna fräsa med någon minut.

Häll på buljong och kryddor. Späd eventuellt med mer vatten så att det täcker grönsakerna. Låt puttra tills alla grönsaker är mjuka (10-15 minuter). Red av soppan (blanda mjöl + mjölk så att det blir klumpfritt och tillsätt i en tunn stråle under omrörning).

Serveras med bröd.

Italiensk olivolja från ICA

ICA Selection italiensk extra virgin olivolja kommer från Monini i Italien. Man har noggrant provat sig fram till en välbalanserad blandning av av olja från Coratina, Frantoio och Ogliaroloa-oliver.

Har man turen att få tag i en god olivolja, som denna är ett exempel på, är det riktigt gott att bara sitta och doppa bröd i olja. Just denna olja har en svag ton av mandel i sig och är mild att doppa i.

Källa: Tidningen mitt Mitt Kök nr 2-2012
Dock stämde receptet verkligen inte överens med bilden så jag har ändrat en del i receptet här.

Kommentarer

Mårtenssons kök skrev 2012-02-29 klockan 19:59

Så gott med soppa, och det gäller verkligen att passa på nu innan det blivit alldeles för varmt för varma soppor... 12 grader idag:)

Lämna en kommentar
Reklam: