Rotfruktsgratäng med kantareller

Får jag bjuda på något av det godaste hösten kan erbjuda? Vad sägs om en rotfruktsgratäng med vita rotfrukter som tillagas i härlig grädde och kryddas med Appenzeller (som är en komjölksost med stuns). Det är en riktig vuxenrätt som fullkomligt smälter på tungan.

Rotfruktsgratäng med kantareller
500 g potatis
400 g jordärtskockor
1 palsternacka
1 persiljerot

5 dl gräddmjölk (blanda valfri grädde med mjölk, ca 3 dl riktig grädde + 2 dl mjölk är ett tips)
salt & peppar
1 vitlöksklyfta

200 g kantareller
1 msk smör

2 dl riven Appenzeller (eller annan smakrik ost)

serveringsförslag:

kött (kallskuret eller köttbit)
sallad

Skala potatis, jordärtskockar, palsternacka och persiljerot. Skär i tunna skivor. Koka dem mjuka i gräddmjölk, salt, peppar och pressad vitlök. Låt puttra ca 15 minuter.

Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs i ett stekjärn med lite smör tills det mesta av vätskan försvunnit.

Blanda ner svampen bland potatisen.

Häll blandningen i en smord form och fördela osten över. Ställ in i ugnen 225 grader ca 20 minuter. Låt stå 10 minuter innan servering.

Servera gärna gratängen med någon form av kött och/eller en stor sallad.

Appenzeller är en av de äldsta ostsorterna från Schweiz, med anor från medeltiden. Den tillverkas framförallt, som namnet antyder, i Appenzell-regionen i nordöstra Schweiz. Fram till början av 1900-talet gjordes osten för hand av bergsherdarna och fraktades ned till dalen med hästar. De största konsumenterna på den tiden var munkarna på klostret St Gallen som uppskattade denna delikatess mycket. Den liknar både Emmentaler och Gruyère, men har en kraftigare och fruktigare smak som får sin speciella karaktär av att den våtbehandlas med en blandning av vitt vin och olika kryddor under lagringen.
Källa: http://www.falbygdensost.se/ostar_och_tillbehor/appenzeller/

Tips: Den här gratängen är utmärkt som litet tapas-tillbehör också. Supergod med Serrano, Salchichon, Chorizo eller liknande.

Kommentarer

Maria skrev 2011-10-20 klockan 10:03

Ser riktigt gott ut!

Lämna en kommentar
Reklam: