Rostad rödbetssoppa med smetana

Detta är en riktigt härlig värmande soppa. Den tar tid att laga, men kräver inte mycket jobb. Bonus är att köket doftar fantastiskt gott hela tiden ;)

rödbetssoppa

Rostad rödbetssoppa med smetana
till 4 portioner

1 kg rödbetor
3 vitlöksklyftor
färska örter (ex timjan, rosmarin, torkade lagerblad)
olivolja
1 dl vatten

1 liter grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar, beroende på märke)
salt & peppar

till servering:
smetana (finns oftast bland det laktosfria i butiken. Men får du inte tag i det går det lika bra med creme fraiche)
timjan
bröd

Sätt ugnen på 200 grader.

rödbetor

Skrubba rödbetorna lätt och lägg hela, med skal, i en ugnssäker form. Ringla över olja, gissningsvis några matskedar. Krossa vitlöksklyftorna lätt och lägg i formen tillsammans med några kvistar färska örter, rikligt med salt & peppar samt 1 dl vatten. Täck formen med aluminiumfolie och tryck till runt kanterna. Ugnsbaka betorna ca 1 timme, tills de är mjuka.

Ta bort folien från formen och låt rödbetorna svalna. Skala dem och skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Skala vitlökarna och lägg även ner dem i kastrullen. Tillsätt hälften av buljongen och kör med en stavmixer tills det blivit en slät massa. Tillsätt resten av buljongen. Späd eventuellt med mer buljong om du vill ha lösare soppa.

rödbetssoppa

Värm upp soppan och servera med smetana och lite timjanblad.

Kommentarer

Fröken Dill skrev 2014-02-27 klockan 14:05

Rostad rödbeta - SMART! Måste lagas!!!

Zarah skrev 2014-09-23 klockan 18:58

Väldigt roligt att jag hade rödbetor i kylen och tänkte "Jag vill ha rödbetssoppa... men inte borstj. Kan man inte rosta rödbetorna först? Undrar om det finns nåt på salt&peppar." Gjorde det ju såklart! Er kan man räkna med. Tack för det från mig, M och våra belåtna magar. :)

Millan skrev 2014-09-29 klockan 17:57

Zarah: Vad glad jag blir! Tack tack för din kommentar! *kram*

Lämna en kommentar




*