Rödbetsgravad lax

Världens godaste rödbetsgravade lax. Numera en klassiker på vårt julbord och något jag inte vill vara utan.

julafton 2014

Rödbetsgravad lax
1 kg lax

1,5-2 dl socker
1 dl grovt salt
20 lättkrossade vitpepparkorn
1 kruka dill + extra sista dagen

2 stora rödbetor

Frysning: Tänk på att du bör frysa laxen några dygn först, för att döda eventuella parasiter. Bena gärna ur laxen redan innan du fryser den.

närbild på när man gravar lax

Dag 1: Bena ur laxen

Rör ihop socker, salt, vitpeppar och grovhackad dill.

Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en form och tryck in blandningen i/på laxen. Om två bitar, lägg ihop med köttsidorna mot varandra.

Lägg en tyngd på laxen (tänk på att laxen vätskar sig en hel del, så en form med höga kanter är bra).

Dag 2-3: Vänd laxen ca var sjätte timme. Det är inte så noga med timmarna, bara du hinner vända flera gånger under de här dagarna.

Dag 2: Grovriv de råa rödbetor och täck hela köttsidan på laxen. Låt grava minst 1 dygn till.

Innan servering: Skrapa bort rödbetorna och skiva tunna skivor. Lägg gärna på lite ny dill.

Lämna en kommentar




*