Restaurang Sjömagasinet och några andra pärlor i Göteborg

Det har blivit en del resor till Göteborg, både privat och i jobbet för min del. Burger King och svindyra sallader/baguetter på Svenska mässan har det blivit många av. Men det är matupplevelser jag helst inte vill tänka på i efterhand. Istället är det speciellt tre ställen i kategorin “restaurangbesök jag inte glömmer i första taget” jag vill tipsa om. Tyvärr har jag varit dålig på att fotografera, så två av ställena kommer jag bara att skriva om. Ni får helt enkelt lita på mina ord.

Men vi börjar med Sjömagasinet, dit jag hade kameran med.

Till Sjömagasinet kom Chrisse och jag en varm sommardag för att njuta av deras lunch. En jobbarkompis hade tipsat om stället så jag hade ganska höga förväntningar. Vi valde att testa deras affärslunch, vilket är en trerätters meny.

Förrätten var buffe. Jag har ätit buffeförrätter förr. Det brukar inte vara någon höjdare, men jag tänkte att några bitar sill kan man alltid ta. Men den här buffen var så bra att jag faktiskt hade kunnat stanna där. En av mina sill-idoler, Gustav Trägårdh, som tidigare smaksatt Årets sill 2010 visade sig jobba på Sjömagasinet, vilket jag inte kände till. Han berättade med sån inlevelse om sillinläggningar, lax, räkor och sallader att jag knappt ville vänta tills jag satt mig med att äta. Bästa buffén någonsin vill jag påstå!

Att dricka till blev Ocean 12 Plato Lager, från ett lokalt bryggeri i Göteborg. Perfekt öl när solen gassar och livet leker.

Efter förrätten ska jag erkänna att jag var ganska mätt, men när huvudrätten landade framför mig ville jag plötsligt bara kasta mig över den. Perfekt tillagad Kolja på en bädd av fänkål och späda små rödbetor, toppad med vattenkrasse.

Till dessert serverades Crème brà»lée, mangosorbe och hallon.

Efter detta var vi så mätta att det blev en timmes sovande på hotellet ;)

Sjömagasinet
http://www.sjomagasinet.se/
Sjömagasinet Sverige AB
Adolf Edelsvärds gata 5
414 51 Göteborg


Barrique, denna lilla källarlokal måste man nästan känna till för att inte missa. Men såsnart jag kom innanför dörren började jag ana att detta var något speciellt. Rätterna avlöste varandra och mina smaklökar jublade. Trevlig personal och mat i världsklass!

Barrique
http://www.barrique.nu/
Lorensbergsgatan 8
Göteborg

Det var en varm höstkväll i mitten på oktober när jag och vännen vandrade genom Göteborg för att hitta något bra ställe att äta på. Menyn utanför Avalon verkade lovande och vi gick in.

Avalon är ett hotell, som dessutom visade sig ha en mycket restaurang. Vi valde att äta deras 4-rätters med vinpaketet.

Menyn som serverades var:

Carpaccio på havskräfta
med ölkokt bläckfisk, kumminbröd, dill och gurka

Enbärsstekt Marulk
med rökt blomkålspuré, Karl-Johamsvamp samt svampsky

Canette Anka
med ankleverterrin, spetskål, selleripuré samt äppelsky

Glass på Hallon & Gräddfil
med fänkålskräm, lakritsmaräng och torkade hallon

Det brukar alltid bli problem när jag nämner min svampallergi, men icke. Detta löstes på bästa möjliga sätt och Marulken serverades med små späda morötter och rödvinssås istället.

Alla rätterna var helt perfekta och vinerna matchade maten perfekt. Bäst var helt klart Marulken som fullkomligt smälte på tungan och fick mig att glömma både rum och sällskap för några minuter. Men Hallonglassen med fänkålskräm kom inte långt därefter, för det var en riktigt bra kombination jag lägger på minnet.

Avalon restaurang

Avalon Hotel


Kungstorget 9
411 17 Göteborg

Tänk att det kan vara så gott att leva ibland :)

Kommentarer

Ellinor skrev 2012-10-21 klockan 10:36

Den absolut bästa torskrätt jag ätit serverades i Göteborg (eller en bit utanför). Tyvärr minns jag inte vad restaurangen hette, men den låg ute vid havet och var en fisk- och skaldjursrestaurang. Torsken smälte i munnen och vi fick ett perfekt matchat vitt vin till! Jag var där i jobbärenden och det var nog därför jag missade vad restaurangen hette ;)

Marie skrev 2012-10-22 klockan 09:55

Göteborg med sina härliga fiskrestauranger - något vi saknar här i Malmö. Ser verkligen gott ut och dessutom vilket mysigt ställe.

Lämna en kommentar
Reklam: