Restaurang Översten i Malmö – nästa ut i kniven mot strupen?

[Uppdaterat 160211] Sedan 2015 har restaurang Översten en ny ägare som heter Marcus Andersson. Han gör sitt bästa för att kunderna ska bli nöjda. Så recensionen här nedan är alltså inte aktuell längre. Om du besökt restaurangen får du gärna skriva en kommentar nedan och berätta.

Jag var tillsammans med 43 av mina vänner på Restaurang Översten i Malmö i lördags och jag har aldrig någonsin blivit så illa bemött på en restaurang. Men vi tar det från början.

Redan när det bokas bord till så många får vi besked om att all dryck till maten ska betalas kontant på plats. För de har visst ingen kortläsare i den salen vi skulle sitta. Ehm.. på de flesta andra ställen kommer de ut med kortläsare till borden. Enda anledningen är väl att de vill ta allt svart? Det skrevs inga kvitton i alla fall.

Hur som helst, kommer till restaurangen och inne i vår “sal” har de dukat upp ett bord där vi beställer dryck till maten. Vitt eller rött vin. Jag frågar om alkoholfritt alternativ, jodå, det finns både vitt och rött. 60 kr/glas för alkohol och 40 kr/glas för alkoholfritt. Hon skulle bara servera de som ville ha alkohol först. Så alla omkring mig står med ett glas i handen, utom jag. Efter en stund tröttnar jag och frågar var min dricka tar vägen. Tjejen försvinner iväg för att hämta och kommer tillbaka och berättar att jag tyvärr inte kan få det, för de vill inte öppna en flaska för min skull.
– Ursäkta?
– Ja, chefen säger att vi inte kan öppna en flaska för ett glas, utan du måste köpa hela flaskan.
– Skojar du?
– Nä.
– Det kanske finns fler som vill ha, alla har inte kommit än.
– Då får du vänta och se om det kommer fler.

Jag ber att få tala med chefen och blir hänvisad till Peter, som står inne i baren. Frågar om jag kan få ett glas alkoholfritt vin.
– Nej, för det är inte så många som vill ha det så vi kanske måste hälla ut resten isåfall.
– Nehe, vad har ni för alternativ då?
– Du kan få läsk, typ cola.
– Du skojar med mig? Jag är på en fin restaurang och som enda alternativ till vinet erbjuder du mig cola?
– Vi har ramlösa också.
– Alltså, seriöst? Du menar att du inte kan erbjuda mig ett enda vettigt alkoholfritt alternativ en lördagkväll på en restaurang?

Det slutade med att de öppnade flaskan och serverade mig ett glas, varmt, vitt vin. (Det hör inte till saken, men det kom fler som beställde alkoholfritt sen.)

Här hade mina klagomål kunnat sluta. Men icke. Sen kommer maten. Jag vet inte var jag ska börja. Hade det inte varit för att vi var ett helt sällskap och jag redan haft tillräckligt mycket fokus på mig efter bråket om vinet, så hade jag skickat tillbaka maten. Jag har faktiskt ALDRIG förr fått så dålig mat.

Men vi läser vad det står på hemsidan:

Unna dig lite lördagslyx!
LÖRDAGAR FR KL 18.00

En två rätters lite lyxigare meny serveras varje lördag på Översten för endast 199:-
(ord. pris 340:-)

MENY

Cognacsflamberat grillspett på ox & fläskfilé, serveras med en het bbq sås, bearnaisesås och friterad klyftpotatis

Kvällens dessert

4-5 köttbitar så torra att det inte gick att urskilja vad som var ox- eller fläsk-filé (lite olika mängd beroende på vilken tallrik man tittade på). De tre friterade klyftpotatisbitarna bestod mest av vidbränt skal för min del. Vännen tvärs över bordet fick däremot potatis från ett annat fat som var rå i mitten. Grillspettet hade säkert varit varmt en gång i tiden, men det var timmar innan det landade framför mig. Såserna var kalla. Men det var bara till att äta, jag hade ju sett framemot en god middag och var givetvis hungrig när jag kom dit.

Jag behövde inte fråga de andra vad de tyckte om maten, det var ganska uppenbart. Ingen omkring mig blev mätt och alla var missnöjda.

Och vår målsättning är alltid ”Himmelskt gott men ändå jordnära” för vi är inte bara närmast himlen utan ser även alltid till att använda de bästa råvaror för att du skall få en upplevelse både för gom och själ.
Källa: oversten.se

Så till desserten. Hallonsylt och två kulor av, jag gissar, Sias mangosorbé. De kunde i alla fall skopa upp glass.

Lördagslyx. Knappast. Jag personligen kommer aldrig mer att sätta min fot på Restaurang Översten och jag föreslår att även du håller dig därifrån.

Skulle du trots min varning vilja besöka restaurangen så ta med eget toapapper. För det var slut. När det påpekades kom svaret – “sånt händer på restauranger”. Rätt svar borde varit – det ska vi genast fixa.

Restaurang Översten i Malmö
http://www.oversten.se
Regementsgatan 52
217 48 Malmö

Vill du veta vad andra tycker om sitt besök här kan jag tipsa om Restaurangkartan:
http://www.restaurangkartan.se/018269/Restaurang_%C3%96versten/

Tack till Patrick för fotona!

Kommentarer

Pia skrev 2012-10-02 klockan 07:57

Usch, vilket restaurangbesök! Förstår att ni var missnöjda! Jag var där med några vänner på deras påskbuffé i våras och även om maten då var helt ok så blev vi praktiskt taget utkastade så fort vi (nästan) ätit klart eftersom det skulle komma mer folk (det bör poängteras att restaurangen var långt ifrån full vid tillfället). Inte snyggt hintat utan rakt ut "Ni måste gå nu" typ. Nä, det ska mycket till om jag ska gå dit igen!

Ullis skrev 2012-10-02 klockan 08:02

Skrämmande! Fy vad tråkigt. Var på ett ställe nyligen med bra service visserligen, men usel mat! Så frustrerande när man betalar för det. Och när man känner att man kunde gjort det mycket bättre själv!

Freedomtravel skrev 2012-10-02 klockan 08:43

Oj, det där var något av det värsta jag hört när det gäller restauranger! Redan resonemanget kring vinet är ju helt förskräckligt. Snacka om att känna sig ovälkommen som gäst!

emelie skrev 2012-10-02 klockan 07:48

Men gud vad arg jag skulle vara! Fy vad dåligt av dom! faktiskt aldrig varit med om nåt liknande som du beskriver och då äter jag ute rätt så ofta!! Och maten såg inte ens god ut! =/

Marie skrev 2012-10-02 klockan 11:49

Det var det värsta jag hört! Att de inte är mer rädda om sitt rykte. Så många missnöjda kunder på ett bräde är ju riktigt illa för dem. Helt klart har de ju valt fel bransch. hela kvällen blir ju förstörd när allt är så dåligt.

Berith skrev 2012-10-02 klockan 11:55

Skandal! De skulle anmälas. Jag trodde att det var en fin restaurang.

Martina skrev 2012-10-02 klockan 12:32

Vilket sketställe! Bra att du skriver om det. Lyxmat, eller hur?

Mårtenssons kök skrev 2012-10-02 klockan 18:11

Men helt seriöst, skulle ordinarie pris på det du visar upp här vara 340 kronor?!?! tycker till och med att det låter mycket med 199...

Sofia skrev 2012-10-02 klockan 22:46

Haha... Vilket skämt! Jag var sugen på att prova deras brunch eftersom alla andra i Malmö redan är avklarade ;-) Slutade med att jag fick dåliga vibbar redan i entrén nere vid Hemköp... Tiden hade verkligen stått stilla och det kändes som att de levde på gamla meriter... Vi fick gå därifrån... Måste vara Malmös bästa läge på restaurang, kan någon vettig människa ta över stället, tack!

Freddy skrev 2012-10-02 klockan 22:50

Nä... Detta var fan ingen höjdare... Även om man fått två spett så hade det bara varit ett sätt att förlänga lidandet... Bra skrivet!

Zarah skrev 2012-10-02 klockan 22:55

Jag är stum. Av fasa. Hoppas de skäms!

Lena skrev 2012-10-03 klockan 13:02

Lät ju inte som någon lyxig lördagsupplevelse. Trist och usch vilken dålig service!

Christer skrev 2012-10-03 klockan 16:54

Haha Du får ett skratt när du kolla din brevlåda ikväll. Reklam från ditt kära Kronprinsen. Du är nog välkommen tillbaka :-D

Lena skrev 2012-10-05 klockan 23:36

Var där på brunch med mina kusiner (10st) en söndag. Det första vi fick höra var att vi fick inte sitta för länge därför andra gäster skulle komma på en andra sittning. Kände vi oss välkomna - knappast. Mycket av maten var upplagt dagen före för det var torrt och smaklöst. Men för all del mkt att välja på men hellre mindre och nyskuret. När vi skulle gå blev det ifråga sättande av ägaren om vem som ätit vad och om vi verkligen inte kunde betala för alla på en gång. Men vad är problemet - brunch kostar en fast summa det enda vi skulle betala separat för vad drickat och det fick vi ju gå och betala vi baren. Aldrig mer Kronprinsen så länge det inte byter ägare. Synd på ett så bra läge! ÄNDRA ATTITYD!!!!!

Ellinor skrev 2012-10-07 klockan 16:24

Huh, så tråkigt! Jag förstår verkligen inte restauranger som gör så där, det är ju sällan så att de är den enda restaurangen, d.v.s. de förlorar faktiskt kunder. Jag har varit en vecka i Stockholm nu och ätit på flera fina restauranger i centrala stan, och inte på någon fast det något alkoholfritt alternativ på menyn förutom läsk/mineralvatten... Jag brydde mig inte om att fråga, för jag tycker det ska stå med på menyn om det finns!

hans skrev 2012-10-10 klockan 17:49

Det var ju tråkigt att det blev så! Själv har jag varit där privat samt med företaget och kan bara ge bra betyg till översten. Första gången var jag där privat på en fredag kväll och åt räkfrossan god soppa, räkcrepe och bra tilltagen buffe och härlig personal. Gång nr 2 var jag där med företaget och åt en 3 rätters meny som var helt fantastisk!! vi kommer helt klart och gå dit igen!!

Äta på Översten? | kattdagis skrev 2012-10-12 klockan 13:00

[...] just övervägandet. Att slå till låter sådär. Eller det är i alla fall intrycket jag fått av Millan. Det kan ju vara så att hon är ovanligt gnällig också. Jag menar, hon får väl skylla sig [...]

Martin skrev 2012-10-19 klockan 12:52

Ja vad ska man säga...? Jag har besökt Översten flera flera gånger, deras brunch är ju i särklass bäst i malmö, tycker i alla fall jag och många med mig eftersom det är knökfullt varenda söndag jag är där! Sen är det klart att dom nog inte hade den bästa dagen när ni gjorde ert besök där. jag gillar stället, och deras julbord är fanimej kanonbra! kan ju vara bra att veta såhär lite innan jul... Ge stället en chans! Men! Ska ni käka brunch på översten så sitt inte precis bredvid våffeljärnen, kan bli lite varmt och det doftar lite väl mycket våfflor just där!

Lotta skrev 2012-10-19 klockan 18:50

Men, fy vad trist. Ska definitivt undvika att gå dit, samt varna bekanta. Restauranger som är så usla förtjänar att gå under. Så enkelt är det.

ulf persson skrev 2012-11-11 klockan 13:45

Ett annat minne från samma Översten ! Det var en affärslunch män och en kvinna. Kvinnan beställde ett glas vin. Fråga från nuvarande ägaren: "ska du ha ett glas dunkavin eller va vill du ha"? Så grottmänniskan lever än.....

Susie i köket skrev 2012-11-14 klockan 23:21

Har också upplevt något i stil med din berättelse - 2 gånger dessutom! Var inte klok nog att inse att det är så här illa genomgående första gången. Det stora problemet är ägarens attityd. Efter att ha hört hur han skällde på serveringspersonalen fick vi nog, och gick. Synd på så fint läge, doch krävs en omfattande renovering för att flytta restaurangen ca 30 år fram, till nutid.

Mikael skrev 2013-02-25 klockan 12:49

Var på Översten och åt i helgen och det var minst lika illa som beskrivs ovan, samma torra grillspett som jag misstänker är gjorde på roadkill typ bältdjur eller gam! Inte ens en stor klick Guacamole hade räddat denna rätten! Usch och åter usch!

Ellie skrev 2013-08-11 klockan 21:09

Kan tyvärr bara bekräfta ovanstående negative händelser. Jag beställde vid ett besök vegetarisk planka, och får ut en ok veg. qournfiléplanka, men med baconlindad sparris. Det var I N T E vegetariska bacon.... Ursäkt? ny mat? nej, de tog bara bort baconen och satte dit en moroti på samma ställe.... Även på brunschen har vi blivit "utkörda" då vi valt första sittningen. Men brunschen är helt okej att äta, om man bortser från bemötandet. Ägaren, (den store högljudda karlen) verkar dessutom vara värst...

Ewa skrev 2013-08-23 klockan 16:42

Har jobbat som kock, kallskänka i många år men det är skrämande med allt man läser ovan. Grillseppet på bilden är från Alfred Johansson en mycket bra och duktig grossist. Spettet säljs som sommar grillspett för ca 150:- för 48 st i en låda till City Gross lunch restauranger och liknade och är att ha som grill på stranden och passar där. Såsen är färdig bea pellets vet inte kocken vad slå en bea är? Att sedan vägra öppna en flaska alkoholfritt vin till en gäst är för jävligt!!!! Ska jag som kallskänka vägra öppna en paket glass då det är bara en som vill ha glass??? Jag ska gå dit med mina 5 kockar till kolleger så ska det bli åktur av i köket....

Anki skrev 2013-10-13 klockan 01:55

Tack för en upplysningen. Jag var på väg att boka min mans födelsedag där men nu kommer jag att välja en annan restaurang.

Allt är sant skrev 2013-12-15 klockan 03:57

Ätit julbord där, var det stod om deras härliga dessertbord i menyn (köpt ischoklad o polkagrisar var allt som fanns) smaklös mat. 10a för utsikten, 2a för maten. Vi har även ätit där en annan gång och kanske inte varit med om din upplevelse men nära iallafall. Beställ aldrig något MEDIUM därifrån, skrämmande dåligt.

Caroline skrev 2016-03-18 klockan 13:36

Besökte Översten 160131 för att testa deras brunch. Den var av usel kvalitet! Sämsta brunchen jag någonsin stött på. Fanns inget förutom frukt & grönt som inte var smaklöst och helfabrikat. Skamligt pris för den "maten"

Lämna en kommentar
Reklam: