Raspberry crunch bars – aka hallonrutor med smultopping

Läsaren Julia gjorde mig uppmärksam på att jag aldrig publicerade receptet till de enormt goda hallonrutorna som jag bakade hösten 2012, strax efter det att vi hade haft inbrott och jag blev av med min dator, systemkamera och en massa annat. Det har fallit helt i glömska, så tack för påminnelsen!

Ca 24 st
Ingredienser:

Botten:
450 gr smör (rumstempererat)
9,5 dl vetemjöl

Fyllning:
Minst 3 dl av din favorithallonsylt/-marmelad

Smuldegstopping:
10 dl vetemjöl
7 dl ljust muscovadosocker
450 gr smör i småbitar (rumstempererat)

Ugn: 180 grader

Gör så här:
1. Blanda mjöl och smör till en deg och platta ut den i en smörad ugnsform (20 x 30 cm). Lägg ett smörpapper över degen och platta till ordentligt.
2. Grädda botten i ugnen i ca 15 minuter och låt svalna helt.
3. Gör smultoppingen: blanda mjöl, socker och smör till grova smulor och ställ åt sidan.

Hallonfyllningen breds ut på Raspberry crunch bars

4. Häll sylten över pajbotten och stö sedan toppingen ovanpå (använda allt, det blir godast så=.
5. Grädda kakan i 15-18 minuter och låt svalna helt innan du skär den i rutor och serverar.

Källa: Det bästa från Magnolia Bakery New York- omarbetad till svenska av Anette Rosvall

Raspberry crunch bars

Marias kommentar:
Det är verkligen enorma mängder med smör, socker och mjöl i denna kaka, men så blir det också väldigt många bitar.

Jag gjorde som sagt var denna och hade med mig till fredagsfikat på jobbet och det räckte till väldigt många. Jag tycker kakan gör sig bäst om du skär den i ganska små bitar. Den fungerar för övrigt utmärkt att frysa!

Jag valde att inte smöra min form utan la ett bakplåtspapper i botten. På så sätt kunde jag lyfta upp hela kakan när den hade svalnat och lättare skära snygga rutor utan att formen tog skada av den vassa kniven. Använde för övrigt en form som var 23 x 30 cm och det fungerade utmärkt för det är rikligt tilltaget med pajdeg och topping. Vill dock minnas att jag använde mer än 3 dl sylt. Tog min Taybärssylt som är ganska fast i konsistensen och har en intensiv smak. Min rekommendation är att inte använda en för lös sylt då jag gissar på att det kan bli lite för kladdigt.

Kommentarer

Trollmamma skrev 2014-07-15 klockan 15:15

Hmm, det här ligger bra till för att testas, kanske redan ikväll. Krusbär blir det nog isf.

Sandra skrev 2014-07-15 klockan 16:49

Gud så gott ! :D

Lämna en kommentar




*