Ramonas gorgonzolapaj

Tapas SM – Vecka 1 – finalist 1

Ramonas gorgonzolapaj
Av: bodil fransson

Gör pajdeg av grahamsmjöl och vetemjöl. Gör stuvning av rökt skinka champinjoner, gorgonzola och grädde. Förgrädda pajskalet i 15-20 min. Sedan ytterligare 15-20 min med stuvningen i. Severa gärna en tomatsallad till.

Mmm.. redan där har vi lite problem. Receptet lämnar väldigt mycket utrymme till tolkningar. Så här kommer min modifierade variant. Om det är så den ska smaka, det vet jag inte riktigt.

Ramonas gorgonzolapaj
Av: Bodil Fransson

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten
1 äggula

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och äggula och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i botten på en form och nagga den med en gaffel. Låt stå svalt en stund. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter på 200 grader.

Fyllning:
500 g champinjoner
180 g rökt skinka
150 g gorgonzola
3 dl grädde
3 msk mjöl (då vår variant tyvärr blev väldigt lös skulle jag gissa på att öka mängden mjöl)

Dela champinjonerna i kvartar och stek i lite smör tills de krympt i storlek. Lägg ner den rökta skinkan och låt steka med någon minut.

Blanda grädde och mjöl så att det blir klumpfritt. Häll ner i stekjärnet och rör runt. Smula ner gorgonzolan och låt puttra på svag värme så att allt tjocknar.

Häll fyllningen i pajskalet och grädde 20 – 30 minuter, 200 grader. Låt stå minst 30 minuter efteråt så att den stelnar till.

Chrisses kommentar: Otroligt god smak! Champinjoner, skinka och gorgonzola gör sig verkligen tillsammans. Tyvärr blev konsistensen på pajen väldigt lös så man inte kunde ta riktiga bitar. Tummen upp för smaken men tummen ner för konsistensen.

Lämna en kommentar
Reklam: