Rågsiktskakor

4 st

Ingredienser:
5 dl 37 gradigt vatten
50 gr jäst
250 gr lätt kesella
50 gr brödsirap (knappt 3 msk)
500 gr rågsikt (ca 8,5 dl)
400 gr vetemjöl special, helst fullkorn (ca 6,5 dl)
1,5 tsk salt
(1 msk brödkrydda)

Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader. Blanda ut jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, kesella och sirap. Blanda väl.
2. Ha i båda mjölsorterna (och brödkryddor om du vill) och knåda degen i assistent i någon minut.
3. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare i någon minut.

4. Täck bunken med en handduk och låt jästa i 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Dela degen i fyra bitar. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Rulla dem till runda bollar som du sedan lägger på bakpappersklädda plåtar. Platta ut till avlånga kakor. Nagga med en gaffel.
7. Täck med handduk och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
9. Låt svalna på galler.

Marias kommentar:
Jag kör numera utan brödkryddorna då vi föredrar detta, men vill du ha lite mera smak på brödet så tillsätt gärna valfria brödkryddor. Det är ett väldigt lättbakat bröd och det går snabbt. Fungerar bra att frysa och sedan ta upp vart eftersom ni äter upp brödet.

Brödet blir ganska bastant och det mättar verkligen. Undrar många gånger varför jag inte bakar mera eget bröd, det är ju så lätt och man sparar verkligen enormt mycket pengar på att baka just sitt eget bröd. Lite bättre planering så ska det väl inte vara någon omöjlighet att baka majoriteten av sitt eget bröd.

Vilket är ditt favoritbröd? Tips mig gärna här nere i kommentarsfunktionen. Jag är sugen på att baka något annat, ledsnar lätt på att äta samma sak dag ut och dag in nämligen.

Lämna en kommentar
Reklam: