Rabarbersaft

Vad gör man när man har mängder med rabarber?

Jag testade att koka en omgång rabarbersaft idag och den blev över förväntan! Med andra ord en riktigt frisk och fräsch saft som jag mycket väl kan tänka mig att koka igen.

Ingredienser:
1 kg rabarber, skivad i centimetertjocka skivor
7 dl vatten
500-600 gr socker/per avrunnen liter saft

Gör så här:

1. Koka upp vattnet och lägg i rabarberbitarna. Låt alltsammans koka i ca 10 minuter.

2. Häll av rabarbern i en silduk (eller ta en sil plus en gammal kökshandduk). Låt saften stå och rinna av i 20-30 minuter.
3. Mätt upp hur mycket saft det blev och koka upp den igen.
4. Tillsätt socker [i mitt fall blev det 450 gr socker då jag fick 0,75 liter saft] och koka upp igen.
5. Skumma saften och häll upp på en varm flaska.
6. Förvara saften svalt och mörkt.

Marias kommentar:
Jag läste att man kunde använda syltsocker så höll sig saften längre, annars håller den sig bara ca 1 vecka. Sagt och gjort, jag använde syltsocker, men saften blir lite gelaktig p.g.a. detta. Så nästa omgång saft blir på vanligt socker och så tillsätter jag lite konserveringsmedel i stället. Kommer även testa att använda den mindre mängden socker till nästa omgång, men då jag hade ganska tjocka rabarber idag så inbillade jag mig att de var beskare i smaken och därav den större sockermängden.

Kommentarer

anna skrev 2008-06-09 klockan 12:03

Nu har jag också gjort saft! :D

Tiggy skrev 2009-05-15 klockan 21:42

Åh vad gott, måste testas. Brukar göra flädersaft på fläderblommor men inte testat andra sorters saft. Kan tipsa om att man kan hälla saft på halvliters petflaskor och ha i frysen. Bara att plocka fram när man är sugen!

Ingelöf skrev 2009-07-14 klockan 18:03

Det här ska jag ta och prova ikväll, håller på och länsar svärföräldrarnas trädgård.. *fniss*

Lämna en kommentar




*