Rabarberpaj med vit choklad och vaniljcrumble

Det här är nog min favoritpaj med rabarber just nu. En annan kandidat till den platsen är den här pajen med citronskal i fyllningen. Passa på och njut nu när rabarber frodas och växer som mest i våra trädgårdar. I alla fall är det så för oss. Vi har så mycket rabarber att vi inte kan göra åt allting själva.

Deg:
150 gr smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Låt degen vila 30 min i kylen, tryck ut i en pajform, nagga botten, låt vila 30 min i frysen. Förgrädda i 10 min i 175 gr.

Fyllning:

500 gr tunt skivad rabarber
250 gr jordgubbar
250 gr hallon
75 gr ljus muscovadosocker
4 msk potatismjöl

Blanda sockret med potatismjöl, vänd runt detta med frukt och bären.

Topping:
75 gr smör
knapp 0,5 dl ljust muscavodosocker
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
en liten nypa salt

100 gr vit choklad

Gör så här:
1. Lägg bärblandingen i det förgräddade pajskalet.
2. Smula över toppingen och grädda pajen i ca 20 min i 200 gr varm ugn.

3. Ta ut pajen och strö över 100 gr grovt hackad vit choklad
4. Grädda i 7 min till så att chokladen hinner smälta, men utan att
den bränns.
5. Servera pajen helst lite ljummen med vaniljvisp/vaniljsås/vaniljglass.

Marias kommentar: Det går givetvis att byta ut mot valfria bär eller frukter och har du endast rabarber så går det givetvis hur bra som helst också.

Pajen på bilden innehåller t.ex. bara rabarber och blev oerhört god. Toppade med lite mer vit choklad för att väga upp den något surare rabarber, men då det var späd rabarber så blev det nästan i sötaste laget tycker jag.

Det här blir en stor paj som räcker till många i och med att det dels är både pajdeg och topping samt att den innehåller mycket frukt/bär. Pajen fungerar att frysa och sedan värma i micron.

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-05-30 klockan 19:28

Hur tokgott låter inte det då, både rabarber, jordgubbar, hallon och vitchoklad i samma paj:-) , helt i min smak :-D

Per Mörk (Mörk o Mat) skrev 2011-05-30 klockan 21:23

Låter sanslöst gott. Måste provas! Vit choklad till frukt är grymt. Min mammas knäckiga täcke går inte heller av för hackor. Kommer så småningom i min blogg..... Tack för trevliga kommentarer hos mig btw.

milla skrev 2011-05-30 klockan 22:08

Den här låter ju hur god som helst spännande med hallon.

Lämna en kommentar




*