Rabarberpaj med smuldeg

1 pajform som kan räcka till allt ifrån 4 personer och uppåt, helt beroende på hur mycket alla äter… Jag skulle säga till 4-6 personer på sin höjd!

Ingredienser:
500 gr rabarber
0,5 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker

Deg:

1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 gr kallt smör

Källa: Arla

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form.

3. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg.
4. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
5. Servera med lättvispad vaniljsås eller vaniljglass.

Marias kommentar:
Det här är rätt upp och ned Arlas variant på rabarberpaj med smuldeg. Har aldrig tidigare tänkt på att ha kanel ihop med rabarber, men provsmakade en rabarbermarmelad i en ostbutik när vi var nere i Malmö på semester som just var smaksatt med kanel och gillade verkligen kombinationen. Det doftade ljuvligt när jag förberedde pajen av kanel i hela köket. Det blir en aningens kladdigt att nypa ihop smuldegen för hand, använd elvispens degkrokar om du är lat och inte gillar att bli kladdig om fingrarna! ;-)

Jag tycker att pajen blev lite väl bränd så jag kommer grädda pajen på lägre ugnsvärme nästa gång. Sedan varierar det ju från ugn till ugn så mitt råd är att passa pajen och titta till den någon gång under gräddningstiden och inte göra som jag gjorde idag, d.v.s. tusen och en andra saker samtidigt…

Kommentarer

Per skrev 2011-08-09 klockan 15:27

Kanel och rabarber låter onekligen lite udda. Jag tycker att kanelen ofta tar överhanden även i äppelpajer, därför är jag sparsam med kanel i sådana bakverk. Men, men, jag är inte den som är den så kanske provar jag detta någon gång.

Lämna en kommentar
Reklam: