Rabarbermarmelad med smak av citron och vanilj

Frukost - rabarbermarmelad

Att vi har rabarber i mängder är ingen nyhet. Jag har bloggat om det förr och funderat på vad tusan jag ska göra av all min rabarber. I år har det blivit en och annan rabarberpaj, bl.a. den med hallon och knäckigt täcke men även min gamla klassiker med vaniljcrumble och vit choklad.

Saft har jag inte kokat än då vi är inne på sista flaskan från i fjol. Sen har jag även gett bort ganska många kilo rabarber till nära och kära. Ändå är rabarberplantan gigantisk.

Har funderat på vad dottern ska ge fröknarna på förskolan för sommarpresent och jag kom givetvis att tänka på vår gigantiska rabarberplanta och tänkte att något med rabarber vore himla bra. Saft blev det bl.a. förra året så det går bort. Förra årets krusbärsmarmelad blev en fullträff så kanske en rabarbermarmelad vore något?

Ingredienser:
600 gr rabarber
1 liten citron, saft + skal (endast det gula!)
0,5 st vaniljstång
450 gr syltsocker

Källa: Sara bakar – ytterst lite modifierat av mig

Rabarber, citron, syltsocker

Gör så här:
1. Skiva rabarbern i cm-tjocka skivor och lägg dem i en tjockbottnad kastrull.
2. Tvätta citronen noga och riv sedan skalet som du lägger åt sidan. OBS! Se till så att inget av det vita kommer med för det smakar bara beskt och är inte alls gott att ha med i marmeladen.
3. Pressa ur juicen från citronen, det ska bli ca 30 gr.
4. Snitta vaniljstången och lägg den i grytan tillsammans med citronsaften.

Rabarber och en vaniljstång

5. Koka i 15 minuter på svag värme, rör under tiden så rabarbern inte bränner fast i grytan.

Citronskal till rabarbermarmeladen

6. Ta upp vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Är du småallergisk mot bitar så mixar du alltsammans med en mixerstav, annars låter du det bara vara och har i sockret och det finrivna citronskalet samt de urskrapade vaniljfröna. Koka kraftigt under omrörning i 2 minuter.

7. Häll upp marmeladen i burkar och vänd dem gärna upp och ned efter att du har satt på locket. Låt burkarna svalna i detta läge och ställ dem sedan mörkt och svalt.

Marias kommentar:
Jag brukar värma mina burkar i ugnen (100 ºC) för att desinficera dem och sedan häller jag upp den varma marmeladen i burkarna och sätter på locket. Jag hade glasburkar från IKEA och det blev inte snyggt att vända dessa burkar upp och ned. Det är nämligen en kant i locket som gör att marmeladen kan lägga sig där och det ser därmed för bedrövligt ut. Har du vanliga glasburkar med skruvlock så fungerar metoden med att vända burkarna upp och ned bättre.

Frukost - rabarbermarmelad

Slutresultatet blev en härlig marmelad med en tydlig smak av citron och vanilj. En ny frukostfavorit helt klart!

Lämna en kommentar
Reklam: