Rabarberchutney

Kände att jag måste försöka ta till vara all rabarber som växer i trädgården på något sätt. Sist blev det ju en mindre lyckad paj. Gör ett nytt försök idag och kokar egen chutney.

Ingredienser:

1 liter rabarber, delad i centimetertjocka skivor [ca 500 gr]
1 hackad gul lök
2 msk olja
2-3 tsk curry
2 tsk ingefära
½-1 tsk kardemumma
1 tsk chilipeppar
2 kanelstänger
1 tsk salt
3 dl råsocker
3-5 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

1. Skölj och skala rabarbern om den är grov/träig. Skiva i centimertjocka skivor.
2. Finhacka löken.
3. Värm oljan i en kastrull, tillsätt lök, kryddor och socker. Rör om och koka ihop i ca 5 minuter.

Chutney - kryddor

3. Tillsätt rabarbern och vinägern.

Rabarberchutney

4. Låt alltsammans smälta samman på medelstark värme i ca 30 minuter.
5. Smaka av med ev. mera salt, socker och vinäger.
6. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt på lock. Det sägs att det ska bli vakuum på detta sätt och att chutney då håller sig i flera månader.

Marias kommentar:

Min chutney har en övervägande currysmak så gillar du inte curry uteslut det helt. Chutneyn är inte heller så trögflytande [än]. Det sägs att chutneyn kan behöva någon vecka eller två för att mogna och även bli tjockare i konsistensen, det återstår att se.

Kommentarer

Kaleen skrev 2007-06-03 klockan 18:01

Det där måste jag ju bara testa, låter väldigt gott. Jag tycker man använder rabarber alldeles för sällan...

Chris skrev 2007-06-03 klockan 19:08

Jag testade att göra rabarberchutney för ett par år sen, men tyckte den smakade för mycket julkryddor eftersom det var ganska mycket såna kryddor i. Curry och chili fanns däremot inte i receptet. Vill gärna testa igen, men i år vill inte rabarberstocken ge oss så mycket rabarber, så då måste jag köpa.

Maria skrev 2007-06-03 klockan 20:01

Kunde inte hålla mig, var tvungen att provasmaka lite ikväll. Jisses, denna blir currystark! Julkryddor tyckte jag mig inte känna något, kanske inte så konstigt, all curry och chilipeppar har helt klart tagit över! Mitt tips är att minska drastiskt på curryn och krydda med curry & chilipeppar när du smakar av i stället.

Lämna en kommentar




*