Rabarber- och jordgubbsrutor

Ingredienser:
200 g smör
5 dl socker
1 dl ljust muscovadoråsocker
4 st ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
300 g rabarber
250 g jordgubbar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna (ca 30×40) cm.

2. Lägg smöret i en skål och smält det på svag värme i mikron. Rör ner socker, råsocker, ägg, mjöl och vaniljsocker med en slev till en slät smet. Häll den i långpannan.

3. Ansa och skala rabarbern. Skär den i fjärdedelar på längden. Lägg ut rabarbern i ett rutmönster på smeten och fyll hälften av rutorna med halverade jordgubbar.

Som ni ser hade jag ingen ork att lägga ut frukten & bären så noggrant så jag skar centimertjocka bitar och strödde över hela kakan och sen tryckte jag ner jordgubbarna lite varstans. Hade tyvärr inga färska jordgubbar utan tog frysta som jag tinade första. Tyvärr blir inte kakan fullt lika snygg med frysta bär…

4. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Dra kakan ur pannan med hjälp av bakplåtspappret och stjälp över långpannan. Låt svalna. Skär kakan i bitar.

Källa: Tasteline

Marias kommentar: En lätt kaka att göra och den blir riktigt kladdig och god! Med lite glass/grädde till så fungerar det finfint som efterrätt annars fungerar kakan bra som den är tillsammans med ett glas saft eller en kopp kaffe/te också.

Kommentarer

Catty skrev 2008-06-12 klockan 09:52

herregud vad gott det ser ut :)

Anna skrev 2008-06-12 klockan 11:04

ser gott ut men jag undrar; måste man använda muscovadoråsocker eller tror du att man kan ta vanligt råsocker? har redan mängder med grejer i skåpen hemma och känns lite onödigt att köpa ytterligare ett paket som tar plats.

Maria skrev 2008-06-12 klockan 11:37

Anna: Jag skulle ta det socker jag har hade hemma. Det kommer kanske smaka lite annorlunda, men det kommer fungera finfint med såväl råsocker som vanligt strösocker också! Catty: Det är gott! :o)

Hellena skrev 2008-07-04 klockan 12:35

stjälp över långpannan? vad innbär detta egentligen?

Millan skrev 2008-07-04 klockan 14:53

Hellena: det kan jag svara på, även om Maria har gjort inlägget. Du tar ut kakan ur formen och lägger på bordet. Sen tar du formen och lägger som ett lock över kakan.

HelenaN skrev 2009-05-17 klockan 21:42

Åhhh - så smarrigt det ser ut - måste absolut provas :) *kram* från norr

edona skrev 2009-05-21 klockan 10:48

Jag bakade denna kakan igår, den var inte alls svår att göra MEN den var så kladdig så jag knappt kunde skära i kakan, fick inte bort dom från plåten! Hur har ni gjort för att skära kakan i bitar?

Maria skrev 2009-05-21 klockan 19:45

Edona: Ställ in kakan i kylskåpet och skär sedan kakan så går det lättare. Alternativt grädda den något längre nästa gång och använd alltid bakplåtspapper, annars är det nog stört omöjligt att få ur kakan. Lycka till! :o)

Lämna en kommentar




*