Pytt-i-panna variant med lax, räkor och pocherat ägg

Detta är ännu en sån där maträtt som är helt i min smak. När äggulan delas och rinner ner som en sås över gulbetorna och laxen. Mmm!

Pytt-i-panna variant med lax, räkor och pocherat ägg

Pytt-i-panna variant med lax, räkor och pocherat ägg
till 4 portioner

400 g lax
500 g potatis
4 gulbetor
rapsolja till stekning
salt och peppar

till servering:
pocherade ägg (rent näringsmässigt räcker det väl med 1 ägg/person, men jag äter gärna två)
ordentligt med skalade räkor
1 rödlök
1 knippe färsk dill

Pytt-i-panna variant med lax, räkor och pocherat ägg

Skär laxen i stora bitar. Skala och tärna potatis och gulbetor.

Snabbstek potatis och gulbetor i lite smör och lägg sedan i en form och ställ in i ugnen. 200 grader ca 30 min tills de är mjuka.

Skala räkorna.

Stek laxen i smör så att den får snygg yta. Lägg den överst i formen i ugnen de sista 5 minuterna så att den precis blir färdig.

Toppa formen med räkor, hakad rödlök och finklippt dill på toppen.

Servera med pocherat ägg.

Pocherat ägg

Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner lite ättiksprit, typ 1-2 msk och lite salt. Se till att det kokar ordentligt.

Sätt fart på vattnet så att det blir en virvel. Knäck ägget i ett glas och tippa sedan ner det i virveln.

Jag brukar låta dem snurra runt där ungefär 2 minuter, men då är gulan verkligen rinnande. Vill du ha fastare ägg så upp mot 4-5 minuter.

Lämna en kommentar




*