Purjolöksgratinerat surdegsbröd

Det är ruggigt ute och jag var sugen på något varmt men orkade inte stå och laga mat. Det fick bli en enkel macka täckt med purjolök. Knappast Chrisses favoritmat, men för mig som gillar purjolök är detta den perfekta kvällsmaten eller lunchmackan när man är hemma. Välj en vällagrad ost med mycket smak så blir det perfekt. Lite Cheddar eller 24 månaders lagrad Herrgård är verkligen gott.

purjolöksmacka

Purjolöksgratinerat surdegsbröd
till 5 mackor

en rejäl klick smör
2 purjolökar

4 msk vispgrädde
60 g ost (välj någon vällagrad sort med mycket smak)
örtsalt och/eller timjan

5 skivor surdegsbröd

salt & peppar

tillbehör:
grönsaker

Skölj och skiva purjolöken. Smält smöret i en stekpanna och lägg i purjolöken. Sänk värmen och låt stå och småputtra tills löken börjar mjukna. Rör ner kryddor och grädde. Låt puttra upp. Tillsätt nästan all ost, men spara lite till att lägga på mackorna. Salta och peppra lätt.

Rosta mackorna. Lägg purjolöksröran på brödet, toppa med riven ost. Ställ in i ugnen, 250 grader, högt upp tills osten smält.

Servera direkt, gärna med lite grönsaker.

Lämna en kommentar




*