Pumparisotto med getost
Vi köpte på oss en massa pumpor i höstas när det var säsong. Vi har förvarat dem svalt i garaget hela vintern och än är de lika fina som när vi köpte dem. Perfekt att förgylla vintermaten med.
Dagens recept har vi hämtat från bloggen Pickipicki och Tina tipsar om att använda butternut squash, vilket vi också gjorde första gången. Men till dagens version valde vi istället Muscatpumpa, som ger en mörkare färg, till risotton.
Pumparisotto med getost
till 4-5 portioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
4 dl risottoris
1 dl vitt vin
1,5 l grönsaksbuljong
400-500 g skalad pumpa (Tina föreslår butternut squash, men vi har även testat att laga med andra sorters pumpor, alla med samma bra resultat)
2 msk smör
2 dl riven parmesan
salt & peppar
serveringsförslag:
skivor av getost
svartpeppar
ruccola
salami/lufttorkad skinka (på fotot serverar vi med spansk Fuet, men kör du vegetariskt uteslutar du givetvis detta)
Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olja eller smör, i en vid kastrull eller djup stekpanna. Rör ner riset och låt det fräsa tills det blir glansigt.
Tillsätt vin och låt koka in.
Häll därefter över varm buljong så att det täcker riset, låt koka in. Varva därefter med att fylla på med mer buljong, skaka pannan och låta riset koka in buljongen. Fortsätt så tills riset börjar bli färdigkokt.
Under tiden: skala och grovriv pumpan. Fräs den mjuk i en kastrull tillsammans med 2 msk smör. Tillsätt eventuellt några matskedar vatten om det börjar bränna. När pumpan är så mjuk att den går att mosa, mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.
Rör ner pumpapurén i risotton, smaka av med mer salt och peppar. om det behövs. Rör ner riven parmesan. Och om risotton blir för tjock, späd med mer buljong.
Servera risotton direkt.
Källa: Vi har bara gjort några småändringar i receptet för att passa oss bättre, men här hittar ni originalet:
http://www.pickipicki.se/2013/10/pumparisotto-med-getost/
Med detta recept vill vi även passa på att önska er alla en riktigt bra helg!
Reklam:
Lämna en kommentar